Saçta kepek hastalık anlamına gelebilir! İşte kepeği azaltan doğal yöntemler

Son yıllarda saç dökülmesi ve kepek sorunu herkesin ortak şikâyeti hâline geldi. Peki, saçta kepek neden olur? Saç dökülmesi ve kepek nasıl geçer? Kepeğin genellikle yağlı deride görüldüğünü belirten Prof. Dr. İlkin Zindancı, kepeğe karşı doğal ürün arayanlara zeytinyağı, çay ağacı yağı ve ardıç katranını önerdi. İşte saçta kepekle ilgili merak edilenler…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Saçta kepek ve saç dökülmesi sorunu son günlerde herkesin en çok dertlendiği konulardan biri. Kötü görüntüye sebep olan bu durum psikolojik olarak da insanı etkiliyor. Peki, kepek nasıl geçer?

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'nın sorularını yanıtlayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden Prof. Dr. İlkin Zindancı, pandemi döneminde artan saç dökülmesi ve kepek sorunlarıyla ilgili en çok merak edilenleri anlattı.

Saçla ilgili bir hastalık olduğuna karar vermek için hangi belirtiler olmalı?

Şikâyetlerin saçlı deride yerleşmesi, saçlı deride batma, yanma, hassasiyet ve saç dökülmesine yol açması hastalığın saçı ve saçlı deriyi etkilediğini düşündürür.

Pandemi döneminde saçlarla ilgili en çok gelen şikâyetler nelerdir?

Pandemi döneminde virüsle karşılaşıp hastalık geçirenlerin yaklaşık yüzde 20 sinde deri bulgularının mevcut olduğu saptanmıştır. Bu bulgular daha çok deride kızarıklık şeklinde döküntüler (makülopapüler ve purpurik döküntü), kurdeşen (ürtiker) ve ağız yaraları şeklinde olmuştur. Hastalık sırasında ''seboreik dermatit '' adı verilen saçlı deride ve yüzde kepeklenmelerle kendini gösteren egzama türünün görüldüğü de bildirilmiştir. Hastalığı geçirenlerde ise 2-4 ay kadar sonra yoğun saç dökülmeleri görülmüştür. Saç problemleri daha genel saç dökülmesi (Telogen effluvium), saçkıran (alopes areata ) ve yağlı egzama (seboreik dermatit) şeklinde olmuştur.

KEPEĞİN SEBEBİ EGZAMA OLABİLİR

Kepek nedir? Vücudun hangi bölgelerinde görülür?

Halk arasında "kepek" adı verilen "Pitriasis kapitis simpleks", "seboreik dermatit" adı verilen bir egzamanın en basit formudur. Genellikle yağlı deride görülür. Saçlı deride kalınlaşma, küçük kabuklanmalar, pul pul dökülmeler, kaşıntı gibi bulgularla seyreder. Deride seboreik bölge adı verilen yağ bezlerinin yapı olarak bir miktar daha farklı özellikler gösterdiği saçlı deri, kulak yoku, kulak arkası, kaşların içi ve kaşların arası, burun kenarı ve göğüs ön yüzde iman tahtası adı verilen sternum üstünde görülür.

Seboreik dermatit en çok kimlerde görülür?

Seboreik dermatitin bebeklerde ve erişkinlerde görülen iki formu vardır. Bebeklerde görülen şekli en sık hali ile saçlı deride ''konak'' olarak bilinir. Bez bölgesinde de yerleşebilir. Erişkin formu saçlı deride basit kepek (pitriasis kapitis simpleks) şeklinde olabileceği gibi daha yağlı kabuklanmalarla da kendini gösterebilir ve derinin seboreik bölgelerinde (yağlı deri bölgeleri) görülür

Son birkaç yıldır kepek sorunu çok arttı. Bunun nedenleri nelerdir?

Stress, kullanılan ilaçlar, çevresel olumsuz faktörler, geçirilen kovid-19 veya farklı viral infeksiyonlar gibi immün sistemi baskılayan durumlar deride seboreik dermatit ve dolayısı ile de kepeklenmenin de artmasına neden olur. Ayrıca Parkinson hastalığı, AIDS, Down sendromu, bazı ruhsal hastalıklar, biotin, çinko ve B6 vitamini eksiklerinde de daha fazla görüldüğü bilinmektedir.

Kepeğe ne iyi gelir? Doğal ürün olarak neler önerirsiniz?

Yaz aylarında güneşin ve denizin olumlu etkisi seboreik dermatit şiddetini azaltır. Saçlı deride kalın kepekler varsa yumuşatma amaçlı tıbbi ürünler özellikle de tıbbi yağlar kullanılabilir. Zeytinyağı, çay ağacı yağı ve ardıç katranı bu özellikleri neden ile en sık kullanılan doğal ürünlerdir. Haftada iki veya 3 kez saç yıkama yeterlidir.

Banyo sırasında yağlanma önleyici (antiseboreik) ve mantar karşıtı (antifungal) şampuanların kullanılması tedavide önerilir. Pitriasis kapitis simpleks ve seboreik dermatit zaman zaman alevlenmelerle seyreden kronik bir deri hastalığıdır. Bu konuda mutlaka bir dermatoloğa danışılmalıdır.