Saçını süpürge edenler, hep ezilenler... Cici kız sendromu nedir?

Cici kız sendromunun çocukluk ağıyla yakından ilgisi vardır. Herkesi memnun etmeye çalışan ve ve kavgadan hep kaçınan kadınların bu sendromda olma ihtimalleri yüksektir. Peki cici kız sendromu nedir?

Cici kız sendromuna sahip kişiler duygularını hep bastırırlar. Onlar kimseyle çatışmamak için kaçıngan bir tavır sergilerler. İşte detaylar...

CİCİ KIZ SENDROMU NASIL ANLAŞILIR?

Cici Kız Sendromu'nun belli başlı bir kaç özelliği var. Cici Kız Sendromu'na sahip kadınlar genellikle;

Hayır demek istese de diyemez.

Birisi onu incitse bile karşılık vermez.

Eleştriden korkar.

Çoğunlukla öfkesini bastırır, kimseye göstermez.

Herkesin her istediğini yerine getirmeye çalışır.

Cici Kız Sendromu henüz yeni bir kavramdır. Sendromun özelliklerini açıklayan Psikolog Susan Albers'a göre bu sendrom, sessiz, uyumlu ve sorun çıkarmayan kızların psikolojik olarak sahip olabileceği bir davranıştır.

CİCİ KIZ SENDROMU BİR HASTALIK MI?

Cici Kız Sendromu, zihinsel bir hastalık değildir. Daha çok kişinin kendisine zarar veren davranışlarıdır. Tıpkı öfkeli olmak gibi... Fakat eğer bu durum kişinin gündelik hayatında mutsuzluğa yol açıp zihinsel durumunu etkiliyorsa bir terapiste başvurmak gereklidir.

MÜKEMMELLİYETÇİLİK

Mükemmelliyetçilik, her ne kadar iyi bir davranış biçimi olsa da neden mükemmelliyetçi davranışlar sergilendiği sorusu burada asıl önem teşkil eden konudur. Kişinin kendi için yüksek beklenti içerisine girmesi onu daha çok sorumluluk sahibi ve disiplinli birisi yapar. Fakat bu durum, eleştirilmekten korkulduğu için yapılıyorsa bu Cici Kız Sendromu'nun bir özelliğidir.

Çünkü Dr. Albers'e göre Cici Kız Sendromu'na sahip insanlar, başşkalarının yorumlarına göre hayatlarını şekillendirebilir. Bu durum bir döngü haline geldiğinde kişinin zihinsel sağlığını da etkileyebilir.

İNSANLARI MEMNUN ETMEYE ÇALIŞMAK

İnsanları memnun etmeye çalışmak Cici Kız Sendromu'nun en genel özelliğidir. Diğer insanların ihtiyaçlarını karşılamak bu kişilere güven ve değer duygusu kazandırır. Fakat bir kişinin değerli olduğunu anlayabilmesi için başkalarını memnun etmesine gerek yoktur. Ulaşılamaz ve mümkün olmayan beklentiler, herkesi mutlu etmeye çalışırken kişiyi boğabilir. Hatta bir kişi, başkalarını memnun etmeye çalışırken kendi ihtiyaçlarını unutabilir.

BAŞKALARINA ÖNCELİK VERMEK

Başkalarına öncelik vermek bireyin zihinsel sağlığını kötü etkileyen durumlardan biridir. Nefret ettiği bir şeyi sadece başkası istiyor diye yapmak ya da kendisinin bir şeye ihtiyacı varken o şeyi başkalarına vermek bunun bir örneğidir. Kısacası kendini feda etmek olarak adlandırılan bu durum, Cici Kız Sendromu'na sahip insanların yaptığı genel bir davranıştır.

YEME BOZUKLUKLARI

Temel olarak başkalarını memnun etmeye çalışan kadınlar, görünümleri için de başkalarının düşüncelerine ihtiyaç duyarlar. Örneğin eşi ya da sevgilisi zayıf vücut seviyor diye zayıflayan kadınlar bunun bir örneğidir. Ya da kendisi kısa saç seviyorken başkaları ona uzun saç yakıştırdığı için saçını uzatan kadınlar, burada da yine başkalarının düşüncelerini kendininkilerin önüne koyarlar. Hatta bu sebepten dolayı estetik ameliyat bile olabilirler.

TRAVMALAR

Dr. Albers Cici Kız Sendromu'nun aşırı biçimleriyle mücadele eden kadınların çoğunun çocukluklarında travma yaşadıklarını söylüyor. TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu), anksiyete, panik - atak vs. gibi zihinsel sağlık durumlarını etkileyen olayların sonrasında bu sendromun daha kolay yaşanabileceğini belirtiyor. Çünkü, beyin kendisini travmatize eden her şeyden kendisini korumak ister. Bu amaçla da Cici kız davranışlarını geliştirir ve kendini bu davranışlar ile güven altına alabileceğini düşünür.

CİCİ KIZ SENDROMU DÜZELEBİLİR Mİ?

Dr. Albers Cici Kız Sendromu'nun küçük adımlarla başlanarak aşılabileceğini belirtiyor. Örneğin ufak davranışlar hakkında kişinin nasıl tepki verdiğine bakarak, duygu alıştırmaları yapılabilir. Duygularını tanımayı ve anlamayı öğrenen biri bu sendromu kolaylıkla aşacaktır.