Saç kıranla ilgili uzmanından uyarı: Sadece saçta görülmüyor! Vücutta o bölgelere dikkat

Sanatçı Işın Karaca'nın saç kıran hastalığına yakalandığını sosyal medyada ilan etmesi üzerine saç dökülmesi sorunu olanlar saç kıran hastalığını araştırmaya başladı. Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Özdemir, saç kıran hastalığının sadece saçlarda görülmediğini belirterek tedavisi hakkında bilgi verdi. Saç kıran belirtilerinden iyi gelen kürlere kadar tüm merak edilen soruların cevabı haberimizde…

Merve Kantarcı Çulha

Sanatçı Işın Karaca'nın saç kıran hastalığına yakalanmasının ardından saç dökülmesi sorunu yaşayanlar araştırmaya başladı. Işın Karaca'nın hastalığının merak edilmesi üzerine biz de araştırmaya başladık ve Profesör Mustafa Özdemir'in kapısını çaldık. Peki, saç kıran belirtileri neler? Saç kıran kimlerde görülür?

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Özdemir, saç kıranın her yaşta görülebileceğine dikkat çekti. İşte saç kıran belirtilerinden tedavisine tüm soruların yanıtı...

Saç kıran nasıl bir hastalık?

Halk arasında saç kıran olarak bilinen bu dökülme bağışık sistem hücrelerinin kıl hücrelerini yok etmesi sonucu gelişir. Her yaşta görülebilir. Özellikle stres ve eşlik eden diğer bağışık sistem hastalıkları hastalığı tetikler.

Saç kıran belirtileri neler, sadece saçlarda mı görülür?

Çocukluk çağında başlaması kronik ve daha şiddetli saç dökülmesine neden olur. Saçlı deride genellikle para şeklinde saç dökülmelerine neden olur. Bununla birlikte tüm saçlar da dökülebilir. Ayrıca kaş, kirpik ve diğer vücut bölge kılları da dökülebilir. Hastalık genellikle saçlı deride daha çok görülür ama bazen sadece sakal, kaş, kirpik veya diğer vücut bölgelerde de görülebilir. Hastalık şiddetli ise tırnaklarda bozulmalara da yol açar.

Saç kıran hastalığının tedavisi var mı?

Hastalığın tedavisinde bağışıklık sistemi düzenleyici tedaviler kullanılır. Bunlar hastalığın şiddetine göre kremler şeklinde veya ağızdan haplar şeklinde de olabilir. Eşlik eden diğer bağışıklık sistemi hastalıklarında tedavi edilmesi kılların tekrar çıkmasında daha başarı sağlar. Bundan dolayı tedaviye başlamadan hastanın genel durumu ve eşlik edebilecek diğer hastalıkların kan tahlilleriyle araştırılması gerekir. Eşlik eden psikolojik durumların psikiyatri doktorlarının gözetiminde tedavi edilmesi de tedavide başarı oranlarını artırır.

Hastalığa iyi gelen kür var mı?

Halk arasında sarımsak sürme, sülük yapıştırma gibi birçok yöntem kullanılmakta fakat bazen bu tedaviler kıl köklerine kalıcı zarar vererek kalışı saç kayıplarına neden olabiliyor. Hastalık kronik seyirli ve tekrarlama riski bulunduğu için mutlaka Dermatoloji doktorları gözetiminde tedavi ve takiplerinin yapılması önem arz etmektedir. Yoğun dökülmesi ve şiddetli hastalık durumunda akademik düzeyde değerlendirme gerekebilir. Bazen kendiliğinden de iyileşebilen hastalıkta hasta-stres yönetimi ve hasta hekim ilişkisi çok önemlidir.