Saç bakımı yaparken o hata yüzde tüylenmeye yol açıyor! İşte deniz ve havuz sonrası saç bakımı önerileri

Yaz mevsiminde terleme, havuz ve deniz saçları yıpratıyor. ''Terlemek saç dökülmesine neden olur mu? Havuzdan veya denizden sonra saç için ne yapılmalı?'' gibi sorulara yanıt veren Prof. Dr. Mustafa Özdemir, saçta kullanılan ürünlerin terleme yoluyla yüze ulaştığında tüylenmeye yol açacağını söyledi. Özdemir, deniz tatilinde havuz sonrası bakım kremi ve saç yağları hakkında bilgi verdi. İşte yaz tatilinde deniz ve havuz sonrası yıpranan saçı koruyan öneriler...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Denizde ve havuzda yıpranan saçlar yaz mevsiminde birçok kişinin sorunu. Peki, havuzdan ya da denizden hemen sonra saçı şampuanla yıkamak doğru mu? Deniz ve havuz sonrası yıpranan saçla için bakım önerilerini bir araya getirdik.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Özdemir, havuz ve deniz sonrası yıpranan saçlar için bakım önerileri hakkında bilgi verdi.

Yaz mevsiminin enerjisiyle parlak ve gür saçlara sahip olmak, sahillerde rüzgarla en güzel pozları vermek herkesin hayali. Ancak deniz ve havuzla yıpranan saçlar akşama doğru istediğiniz görüntüyü vermeyebilir. Çünkü yoğun bir şekilde klorlu ya da tuzlu suya maruz kalan saçlar mat bir görünüm alır. Bunun dışında kırılmalarla birlikte saç dökülmesi de meydana gelir. Özellikle boyalı saçlar için bu durum daha da vahimdir. Peki, deniz ve havuz sonrası yıpranan saç için ne yapılmalı?

DENİZ VEYA HAVUZ SONRASI SAÇ KREMİ KULLANIN

Yazın saç kurutma makinalarını kullanmak yerine saç yıkama sonrası havlu ile iyice kurulamanın yeterli olacağını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Özdemir, havuzda ve denizde yıpranan saçlar için şu önerilerde bulundu:

"Saçlarınıza uygun şampuan veya sabun kullanmaya devam edebilirsiniz. Fakat yaz mevsimleri özellikle biotin, çinko, lesitin ve metionin gibi vitamin ve aminoasit içeren şampuanların kullanılması yıpranmaya karşı iyi bir önlem olacaktır. Kapsül olarak alacağınız Omega-3 yağ asitleri saçlarınızı ve tırnaklarınızı nemli tutup sağlıklı olmasına yardım edecektir. Özellikle deniz tatilleri sırasında ve havuz sonrası hafta 1 veya 2 kere saç bakım kremlerinin uygulanması yıpranmış saç telleri için oldukça faydalı olacaktır."

YAZ İÇİN SAÇA UYGUN BAKIM ÜRÜNLERİ

Yazın havuzda ve denizde yıpranan saçlara bakım ürünleri arayanlara tavsiyede bulunan Özdemir, önerilerini şöyle sıraladı:

"Zeytinyağı, jojoba, avokado ve tatlı badem yağı yıpranmış saçlar için mükemmel bir ilaçtır. Saçlarınız kalın ve ağırsa hindistan cevizi yağı iyi gelecektir. Saçlarınızı ıslatın ve saçınız iyice kaplanıncaya kadar az miktarda bu botanik yağlardan birini uygulayın. Bu yağın içine 3-5 damla sandal ağacı aromatik yağı veya lavanta yağı ekleyip saçlarınızın uçlarına iyice masajla yedirin. Saçınızı poşete sarıp ılık havluyla 30 dakika bekleyip durulayın ve saçınızı şampuanlayın. Islak saçınızı sararak kurutun. Saçınızı yıkadıktan sonra havluyla ovalamak yerine yıpranmış saçlarınızı pamuklu bir havlunun içine sarın ve birkaç dakika pamuğun saçınızdaki nemi absorbe etmesini bekleyin. Bu saçlarınızın uçlarının kırılmasına engel olacaktır."

YATARKEN TOKA TAKMAYIN

Havuz, deniz ve ultraviyoleye bağlı olarak saç tellerinin yıprandığını belirten Prof. Dr. Mustafa Özdemir, saç yıpranmasına karşı şunları önerdi:

"Yazın yapılan fiziksel aktivitelere bağlı olarak uzun saçlarda minik travmalara bağlı saç tellerinde hasar ve dökülmelerde artış olabilir. Yaz mevsiminde kısa saç modelleri tercih etme saçlarımızı hem minik travmalardan korur hem de sık yıkayacağımız saçlarımızda şampuan temas süresini azaltır ve daha iyi durulama fırsatı sağlayacaktır. Saçlarınızı at kuyruğu yapıyorsanız saçlarınızın dinlenmesi için günde birkaç saatliğine açın. Saçlarınızı çok sıkı toplamayın. Asla saçınızda tokayla uyumayın."

TERLEMEK SAÇI YIPRATIR MI?

Terlemenin saça etkisini anlatan Özdemir, çok terleyenler için şu şekilde konuştu:

"Saç dökülmesi nedeni ile tedavi gören hastalar yaz mevsimi ile birlikte terleme de artacağı için saçlı deriye sürülen ürünler ter yolu ile yüz ve vücut diğer bölgelerde istenmeyen kılların çıkışına neden olabilir. Bundan dolayı tedavi amaçlı kullanılacak ürünler terlemenin minimal düzeyde olacağı hava soğutmalı ortamlarda veya terlemeye neden olacak fiziksel aktivite ve ortamlardan kaçınarak belirli sürelerde kullanılabilir. Saç rengimizi korumak için uygun şapka kullanma, güneş ışıklarını en dik oluğu saat 10.00-15.00 arası güneşlenmeme veya gölgede aktivite yapma ve güneş koruyucu faktörler içeren uygun saç koruyucu ve şekillendirici ürünler kullanılabilir."