Sabah neden gergin hissederiz?

Güne başlarken stresli uyanan birçok kişi var. Sabah gerginliğinin altında yatan sebepleri sizler için araştırdık. Peki sabahları stresli ve kaygılı olma nedeni ne?

Sabah anksiyetesi bilinen bir gerçek. Güne daha enerjik ve zinde başlamak için birkaç öneriyle geldik. İşte detaylar...

SABAH ANKSİYETESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sabah anksiyetesinin belirtileri, kaygı belirtileriyle aynı, hiç bir farkı yok. Tek ayırt edici özelliği anksiyete belirtilerinin uyandıktan hemen sonra ortaya çıkması.

The National Health Service (NHS)'de anksiyete belirtileri şöyle geçiyor:

Huzursuzluk

Endişe ve korku

Konsantrasyon zorluğu

Baş dönmesi

Terleme

Baş ağrısı

İstenmeyen düşüncelerin akla gelmesi

Kaslarda gerginlik

Göğüs ağrısı

Aniden sıcak veya soğuk hissetmek.

SABAH ANKSİYETESİ, SABAHLARI SİNİRLİ OLMAK NASIL ÖNLENİR?

Sabahları sinirli olmamak, sabah anksiyetesini önlemek için yapılması gerekenler şöyle:

EGZERSİZ YAPIN

Düzenli spor yapmak sabah anksiyetisini önlemeye yardımcı olabiliyor. BMC Health Services Research'de Temmuz 2018'de yayımlanan araştırmada yürümek, koşmak, bisiklete binmek,koşmak ve diğer egzersizlerin stres ve kaygı düzeylerini azalttığı görüldü.

SAĞLIKLI BESLENİN

Kahvaltının günün en önemli öğünü olmasının ruh sağlığı da dahil olmak üzere sağlık üzerinde sayısız etkisi var. Case Reports in Psychiatry'da 2016 Temmuz ayında yapılan araştırma hem yüksek hem de düşük kan şekerinin kaygıyı tetikleyebileceğini gösteriyor. Süt, yumurta, peynir, kaşar gibi besleyici, faydalı gıdalardan oluşan bir öğün sabah anksiyetesini önlemeye yardımcı olabiliyor.

UYKUNUZA ÖZEN GÖSTERİN

Aralık 2018'de Behaviour Research and Therapy'de yayınlanan bir araştırma , bazı geceler normalden daha az uyuyan katılımcılarda, ertesi gün, özellikle de sabahları, kaygı belirtilerinin arttığını ortaya çıkardı. Erken yatıp erken kalkmayı alışkanlık hale getirmek, uykusuz kalmamak sabah anksiyetesini önlemekte rol oynayabiliyor.

KAFEİNİ AZALTIN

Kafein ve nikotin gibi uyarıcılar kahvede, yeşil çayda, çayda, sigarada ve hatta bazı ilaçlarda bulunabiliyor. Çok sayıda araştırmaya göre kafein ve nikotinin kaygıyı artırdığı biliniyor. Sabah kaygısından uzak durmak için çay ve kahve tüketimine sınır getirin.