Sabah kahvesinin bağırsaklara etkisi neler?

Birçok kişi kahveyi sabah vakitleri tüketiyor. Sabah kahve içenler bağırsakları çalıştırıyor. Peki araştırmalar bu konuda ne diyor?

Yapılan araştırmalar sonrası kahvenin insan üzerindeki bilinmeyen etkileri ortaya çıktı. İşte detaylar...

Sabah uyandığınızda bir fincan kahve içmek, sadece uykunuzu açmakla kalmaz, aynı zamanda sindirim sisteminizdeki milyarlarca dost mikroorganizmayı da besleyebilir. Beslenme uzmanı Nicola Schubrook'un yaptığı açıklamalara göre, kahve mikrobiyomumuzu olumlu yönde etkiler ve sağlığımızı iyileştirmek adına faydalı "iyi bakteri" türlerini ortaya çıkarabilir.

Beslenme uzmanı Nicola Schubrook'un yaptığı açıklamalara göre, kahve mikrobiyomumuzu olumlu yönde etkiler ve sağlığımızı iyileştirmek adına faydalı "iyi bakteri" türlerini ortaya çıkarabilir.

KAHVENİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Kahve tüketiminin bağırsak sağlığı üstünde olumlu etkileri üzerine gerçekleştirilen bir araştırma, düzenli olarak kahve içen kişilerin bağırsak mikrobiyotasının zenginleştiğini ve bu olayın karaciğer fibrozisi ve kalp-damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkların riskini azaltabileceğini ortaya koymuştur.

Özellikle, kahve tüketiminin bifidobakteri gibi bağırsak sağlığı için faydalı olan bakterilerin artışına sebebiyet verdiği, ve zararlı bakteri sayısını azalttığı ifade edilmektedir.

Klorojenik asitlerin, kahvenin içerisinde bulunan bir bileşen olarak, tip 2 diyabet ve yağlı karaciğer hastalığı gibi metabolik hastalıkların önlenmesine katkı sağlayabileceği ortaya çıkmıştır. Bu etkilerin, kahvenin sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileriyle bağlantılı olabileceği düşünülüyor.

KAHVE TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kahvenin hazırlanma şekli ve içeriği de oldukça önemlidir. Örnek verecek olursak, süt eklenen kahvenin polifenollerin emilimini azaltabileceği ortaya çıkmaktadır.

Bu sebeple, mümkünse kahveye süt veya şeker eklemekten kaçınılması önerilir.

Kahve çekirdeklerinin çeşidi de oldukça önemlidir. Arabica çekirdekleri genel olarak daha düşük kafein içeriğine sahip olup, koyu kavrulmuş çekirdekler daha fazla antioksidan iç