Ruşeymin tüketimi Avrupa ülkeleri ve ABD’de oldukça yaygındır. Son yıllarda Türkiye’de de tüketimi artan ruşeym, hücre zarının dayanıklılığını arttırarak hücrelerin korunmasını yardımcı olarak kanser riskini azaltır. İçerdiği vitaminler ile oldukça faydalı olan ruşeym, kahvaltılık gevrekler ve kuru meyvelerle zenginleştirilerek kullanılabilir.
RUŞEYMİN NEDİR?
Ruşeym buğdaydan elde edilen bir besin kaynağı. Ruşeym, buğdayın en üst kısmında yer alan, buğdayın büyüyüp çoğalmasını ve çimlenmesini sağlayan kısım. Buğday işlem geçtiğinde ruşeymi kaybolabiliyor ve bu nedenle faydalarından yararlanmak güç hale gelebiliyor. Bu yüzden doğru şartlarda elde edilmesi ve korunması gerekiyor. Buğdayın hayat kaynağı diyebiliriz ruşeym için. O küçücük ruşeymlerin içerisinde ciddi bir protein, magnezyum ve mineraller gizli.
Son zamanlarda doyurucu ve çok sağlıklı olmasıyla gündemimizde. Çok kıymetli olması da cabası. 1 ton buğdaydan sadece 1 kilo elde ediliyor, bu nedenle çok özel bir besin. Gelin hadi, sağlık dolu ruşeymin faydalarını öğrenelim.
RUŞEYMİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Ruşeymin içerisinde buğdayın içerisinde bulunandan birkaç kat daha fazla lif bulunuyor. Bu yüzden sindirim sistemine destek oluyor.
Ruşeymleri, kefirinizin içerisine, yoğurdun, sütün içerisine karıştırarak yiyebilirsiniz. Tıpkı yulaf lapası gibi pişirerek sabah kahvaltılarında tüketebilirsiniz. Bunun yanında toz haldeki ruşeymlerinizi ekmek hamuru yapımında kullanabilir, protein ve minerallerce zengin ekmekler hazırlayabilirsiniz. Kurabiyelerinizin içerisine koyarak daha sağlıklı kurabiyeler yapabilirsiniz.
Bunların yanında yemeklerinizin içerisine ilave edebilirsiniz. Dilerseniz omletlerinizin içerisine buğday ruşeymi koyarak omletinizi daha doyurucu hale getirebilirsiniz. Ruşeymi büyük marketlerin sağlıklı ürünler satan reyonlarından ya da aktarlardan temin edebilirsiniz. Ayrıca sağlıklı ürünler satan dükkanlardan da ulaşabilirsiniz.
RUŞEYM TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Buğday ruşeymi 8. aydan itibaren bebeklerin yiyeceklerinin içerisinde yer alabilir. Buğday ruşeymi toz halinde satılmaktadır. Hemen her yiyeceğe eklenebilir.
Ruşeymin yapısı gereği sıcaklıkta ve nemli ortamda çabuk bozulmasından kaynaklı olarak pişirme işleminden sonra servis edilirken kullanmak daha yararlı olmasını sağlar.
Günde 3-5 bardaktan fazla kullanmayınız. Anne adaylarının ve kan basıncı yüksek olanların kullanması sakıncalıdır.