ELİF ÇARMAN
Anzer balı, Rize'de bulunan Anzer Yaylası'nda üretilen, tamamen doğal ve endemik bitkilerle beslenen arılardan elde ediliyor. Rize'de bulunan bitki çeşitliliği Anzer balını dünyanın en nadide ve faydalı ballarından biri haline getiriyor.
Solunum yollarının daralmasıyla ortaya çıkan kronik bir hastalık olan astımın doğal tedavi yöntemlerinin arasında Anzer balı öne çıkıyor. Anzer balı özellikle antioksidan ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle ön plana çıkıyor.
Dünya çapında ün kazanmış olan Anzer balı, her yıl sınırlı miktarda üretildiği için "nadir" ve "lüks" bir ürün olarak kabul edilir. Bu sebeple de Anzer balı, hem yerli hem de yabancı turistlerin radarında yer alır. Anzer balının astım, bronşit, alerji, sindirim problemleri ve bağışıklık zayıflığı gibi birçok hastalıkta destekleyici rolü olması, onu alternatif tıpta önemli bir yere koyar. Bu sebeple de turistler, kavanoz kavanoz satın alarak ülkelerine götürüyor.
Solunum yollarını rahatlatır: Anzer balı, içerdiği doğal enzimler ve anti-inflamatuar bileşenler sayesinde bronşları rahatlatır ve nefes almayı kolaylaştırır. Astım hastalarının solunum zorluklarını hafifletebilir.
Balgam söktürücü: Boğazda biriken balgamın sökülmesine yardımcı olur. Bu sayede özellikle gece öksürüklerini azaltabilir ve daha rahat uyku sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Anzer balı, zengin polen ve antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini destekler. Astım, çoğu zaman bağışıklık sistemi ile ilgili hassasiyetlerle ilişkili olduğu için bu destek oldukça kıymetlidir.
Alerjik tepkileri azaltabilir: Düzenli kullanımda, polenlere karşı duyarlılığı azaltarak alerjik astımın etkilerini hafifletme potansiyeli taşır. Ancak alerjisi olanlar mutlaka doktor gözetiminde kullanmalıdır.
Doğal enerji kaynağı: Astım hastalarının vücut enerjisini yüksek tutması önemlidir. Anzer balı, doğal yapısıyla enerji seviyesini artırır ve vücudu dinç tutar.