Revani tatlısının adı nereden geliyor?

Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar uzanan tatlılardan biri olan revani, yalnızca adıyla değil ilginç hikayesiyle de dikkat çekiyor. Sultan 4. Murad'ın şimdiki Ermenistan başkentindeki zaferine özel icat edilen revani tatlısı, günümüzde ise Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olarak hâlâ tüketiliyor. Revani tatlısı, Osmanlı saraylarında ve Anadolu mutfağında uzun yıllar boyunca popülerliğini korudu. Peki revani tatlısının adı tam olarak nereden geliyor? İşte Osmanlı, Ermenistan ve revani tatlısı arasındaki o ilginç ilişki…

ELİF ÇARMAN

Revani tatlısı, Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan en sevilen şerbetli tatlılardan biri olarak yerini koruyor. Revani tatlısının isminin kökeni ise Osmanlı dönemine dayanıyor. Revani kelimesinin, Osmanlı Türkçesinde "revân" kelimesinden türediği düşünülüyor. Bu kelime ise "akıcı, hafif, hoş, leziz" anlamına geliyor. Revani tatlısının ağızda dağılan yumuşak yapısı ve şerbeti güzel çekmesi nedeniyle bu ismin verildiği düşünülüyor.

REVANİ TATLISININ ADI NEREDEN GELİYOR?

Bazı kaynaklara göre, revani tatlısı Sultan 4. Murad zamanında bugün Ermenistan'ın başkenti olan Erivan'ın fethedilmesi üzerine ortaya çıktığı düşünülüyor. Osmanlı'nın şimdiki Ermenistan topraklarında elde ettiği zaferden sonra sarayın aşçıları padişah için yeni bir tatlı icat etmişler ve bu tatlıya da 'Revan'ın fethi şerefine revanî' adını vermişler. Revani tatlısı, özellikle Osmanlı saraylarında ve Anadolu mutfağında uzun yıllar boyunca popülerliğini korumuş. Günümüzde ise Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olarak hâlâ tüketiliyor.

OSMANLI'NIN ZAFERİNE ÖZEL REVANİ

Revani tatlısı, özellikle Osmanlı'nın doğu seferlerinden sonra Anadolu ve Balkanlar'da yaygınlaşmış ve bu bölgelere özgü farklı revani tarifleri türemiştir. Günümüzde Yunanistan'da "Revani" veya "Ravani", Arap ülkelerinde ise benzer tatlılar "Basbousa" adıyla biliniyor.

OSMANLI MUTFAĞINDAN GÜNÜMÜZE REVANİ TATLISI TARİFİ

Malzemeler:

3 adet yumurta,

1 su bardağı toz şeker,

1 su bardağı yoğurt,

1 su bardağı irmik,

1 su bardağı un,

1 çay bardağı sıvı yağ,

1 paket kabartma tozu,

1 paket vanilin,

Şerbet İçin:

2,5 su bardağı su,

2 su bardağı toz şeker,

Yarım limon suyu,

Revani Tatlısının Yapılışı:

Şerbeti hazırlayın: Şeker ve suyu kaynatıp limon suyunu ekleyerek soğumaya bırakın.

Hamuru hazırlayın: Yumurtaları ve şekeri çırpın, ardından yoğurt ve sıvı yağı ekleyin.

Kuru malzemeleri ekleyin: Un, irmik, kabartma tozu ve vanilini ekleyerek karıştırın.

Fırında pişirin: Yağlanmış tepsiye dökün ve önceden ısıtılmış 180°C fırında 30-35 dakika pişirin.

Şerbeti dökün: Ilık tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin ve dinlenmeye bırakın.

Servis edin: Üzerine Hindistan cevizi veya Antep fıstığı serperek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!