Restoranların patates hilesi! Kahvaltıda çıtır çıtır olsun diye bunu yapıyorlar

Kahvaltıda çok sevilen patates kızartmasının çıtır çıtır olmasının birkaç püf noktası var. İster sade ister baharatlı deneyebilirsiniz. Kahvaltıda sosa batırıp yiyebileceğiniz bir patates kızartması için tüm sırları bir araya getirdik. İşte restoranların kızartma sırrı…

KADİR TEKİN

Evdeki patates kızartması restoranlardaki patatesin tadını bir türlü tutmuyorsa bir püf noktasına ihtiyacınız var demektir. Kahvaltıda çok sevilen patates kızartmasının birkaç püf noktası bulunuyor.

ÇITIR ÇITIR PATATESİN PÜF NOKTASI

Restoranlarda patates kızartması için genellikle nişasta oranı yüksek patatesler tercih edilir. Örneğin, Russet veya Maris Piper gibi türler kızartma için idealdir. Nişasta oranı düşük patatesler fazla yağ çeker ve yumuşak olur.

2. İki Aşamalı Kızartma Tekniği

Restoranlar patatesleri genellikle iki kez kızartır:

İlk kızartma (Ön pişirme): Patatesler 130-150°C arasında düşük ısıda 4-5 dakika kızartılır. Bu, iç kısmının yumuşak kalmasını sağlar.

İkinci kızartma: Patatesler 180-190°C'de yüksek ısıda tekrar kızartılır. Bu işlem dış yüzeyin çıtır olmasını sağlar.

3. Patatesleri Suda Bekletmek

Dilimlenen patatesler nişastasını atması için soğuk suya konur ve en az 30 dakika bekletilir.

Bu işlem, patateslerin daha çıtır olmasını sağlar ve fazla nişastanın yanmasını önler.

4. Önce Haşlama Yöntemi

Bazı restoranlar patatesleri önce hafifçe haşlayıp sonra kızartır.

Haşlanan patatesler iyice kurutulup kızartılınca dışı çıtır, içi yumuşak olur.

5. Özel Yağ Kullanımı

Restoranlar genellikle ayçiçek yağı, fıstık yağı veya sığır yağı kullanır.

Karışım yağlar (örneğin, ayçiçek ve dana yağı karışımı) daha lezzetli sonuçlar verir.

6. Dondurma Tekniği

Bazı restoranlar, patatesleri ilk kızartmadan sonra dondurup sonra ikinci kez kızartır.

Bu yöntem, patatesin dışının ekstra çıtır olmasını sağlar.

7. Özel Baharat Karışımları

Restoranlar genellikle tuz dışında toz sarımsak, soğan tozu, paprika (tatlı biber), karabiber veya özel baharat karışımları ekler.

8. Havalandırma & Dinlendirme

Kızaran patatesler doğrudan bir kağıt havluya değil, tel ızgara üzerine alınarak fazla yağın süzülmesi sağlanır.

Bu yöntem, patateslerin yumuşamadan çıtır kalmasını sağlar.

Öksürüğü şıp diye kesiyor! Orta Doğu'nun öksürük ilacı! Yoğurda 1 kaşık ekleyin