HİLAL ÇAKIR
Bir restorana gittiğinizde etli yemek ya da dürüm gibi menülerin yanında mutlaka turşu ikram edilir. Peki, ama neden, etin yanında turşu yemek faydalı mı?
Etin yanında turşu yemek özellikle sindirim ve denge açısından faydalı olabilir. Ancak bazı durumlarda dikkatli olunması da gerekir.
ETİN YANINDA TURŞU YEMENİN FAYDALARI
Etin yanında az miktarda, doğal fermente turşu yemek sindirimi kolaylaştırır, lezzet dengesini sağlar ve beslenmeye faydalı mikrobesinler ekler.
1. SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR (PROBİYOTİK ETKİ)
Turşular, özellikle ev yapımı olanlar, fermente oldukları için doğal probiyotik içerir.
Kırmızı et gibi sindirimi ağır yiyeceklerin ardından mideyi rahatlatır, gaz ve şişkinliği azaltabilir.
2. YAĞLILIK VE AĞIR TADIN DENGESİNİ SAĞLAR
Et yemekleri genelde yağlı ve yoğun olur.
Turşunun ekşi ve tuzlu tadı, damağı tazeler, iştahı dengeleyip doygunluk hissini artırır.
3. VİTAMİN VE LİF TAKVİYESİ
Turşular (salatalık, lahana, biber vb.) az da olsa C vitamini ve lif içerir.
Bu da ete lif yönünden destek sağlar, bağırsak sağlığını korur.
4. ANTİOKSİDAN ETKİYİ ARTTIRIR
Fermente sebzelerde, bağışıklık sistemi için faydalı organik asitler ve antioksidanlar bulunur.
Bu, özellikle işlenmiş ya da kızarmış etle birlikte tüketildiğinde dengeleyici olabilir.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Tuz oranı yüksek olduğu için hipertansiyon, böbrek hastalıkları veya ödem sorunu olan kişiler dikkatli tüketmeli.
Market turşuları genellikle sirke bazlı ve pastörize olduğu için canlı probiyotik içermez. Ev yapımı fermente turşular daha faydalıdır.
Aşırı miktarda turşu tüketmek mideyi tahriş edebilir.