HATİCE GÖVENÇ
Restoranlarda genelde istenen yemekten önce ekmek veya meze getirilir. Bunun tek sebebi müşteriyi oyalamak değil. Restoranlarda önce ekmek ya da meze gibi başlangıçların getirilmesinin birkaç pratik ve kültürel nedeni bulunuyor.
1. Misafiri Karşılama ve Ağırlama Kültürü
Özellikle Akdeniz, Orta Doğu ve Türk mutfağında, misafiri sofrada aç bırakmamak büyük önem taşır. Ana yemek hazırlanırken veya sipariş hazırlanma süresi uzayabileceği için, önce ekmek ve meze sunmak bir tür "Hoş geldiniz" ikramıdır.
2. Sipariş Süresini Verimli Kullanmak
Ana yemeklerin hazırlanması zaman alabileceği için, müşterilerin boş oturmasını engellemek ve onları meşgul etmek amacıyla hemen getirilen meze veya ekmek, mutfağa zaman kazandırır.
3. İştah Açıcı Etki (Aperatif)
Mezeler genellikle iştah açıcıdır. Hafif tuzlu, ekşi veya baharatlı tatlar, sindirim sistemini harekete geçirerek ana yemeğe olan iştahı artırır. Bu da hem yemeğin daha keyifli yenmesini sağlar, hem de restoran için olumlu bir deneyim sunar.
4. Müşteri Memnuniyeti ve Cömertlik Hissi
Bazı restoranlar, başlangıç ikramları ile kendilerini daha "cömert" gösterir. Bu, müşteri memnuniyetini artırır ve restorana olan bağı güçlendirir. Hele ki bu ikramlar ücretsizse, "Paranın karşılığını alma" hissi kuvvetlenir.
5. Satış Stratejisi
İlk gelen mezeler iştahı açtığı için, müşteri daha fazla sipariş verme eğiliminde olabilir. Bu da restoranın satışını artırır. İstersen bu durumu farklı mutfaklara göre de inceleyebiliriz.(Örneğin Fransız, İtalyan, Japon mutfağı gibi)