Regl dönemi migren atakları neden olur? Adet döneminde migren ataklarına ne iyi gelir?

Regl dönemi kadınların her ay düzenli olarak yaşadığı bir durum. Regl yani adet döneminin belirtileri arasında karın ağrısı ve bel ağrısı bulunuyor. Migren hastası kadınların regl süreçlerine ise bir de şiddetli migren atakları ve baş ağrısı ekleniyor. Peki migren ataklarına ne iyi gelir? Baş ağrısı reglin habercisi mi? İşte Kadın Doğum Uzmanı Dr.Öğr.Üyesi Emine Zeynep Yılmaz'dan migren hastaları için önemli tavsiyeler...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Sena Parlar

Regl dönemi yani adet dönemi her sağlıklı kadının düzenli olarak geçirdiği günler. Migren rahatsızlığı olan kadınlar ise regl günlerini şiddetli baş ağrılarıyla geçirebiliyor. Peki migren ataklarına ne iyi gelir? Baş ağrısı reglin habercisi mi? İşte Kadın Doğum Uzmanı Dr.Öğr.Üyesi Emine Zeynep Yılmaz'dan migren hastaları için önemli tavsiyeler...

Akşam. com. tr'den Sena Parlar'a açıklamalarda bulunan Kadın Doğum Uzmanı Dr.Öğr.Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, östrojen düzeylerindeki değişim (düşme veya artış) baş ağrısını tetikleyebileceğini ifade etti.

Regl dönemi yani adet dönemi her sağlıklı kadının düzenli olarak geçirdiği günler. Migren rahatsızlığı olan kadınlar ise regl günlerini şiddetli baş ağrılarıyla geçirebiliyor. Peki migren ataklarına ne iyi gelir? Baş ağrısı reglin habercisi mi? İşte Kadın Doğum Uzmanı Dr.Öğr.Üyesi Emine Zeynep Yılmaz'dan migren hastaları için önemli tavsiyeler...

"MENSTRÜEL MİGRENE DİKKAT"

Östrojen düzeylerindeki değişim (düşme veya artış) baş ağrısını tetikleyebilir. Migren en çok östrojenden etkilenen baş ağrısı tipidir. Vücuttaki östrojen değişimleri biyolojik (regl dönemi, gebelik veya menopoz) veya dışardan hormon alımıyla (doğum kontrol hapı veya tüp bebek tedavisi) olabilir. Adetle birlikte seyreden migrene menstrüel migren denir. Adetten hemen önce östrojen seviyesinin düşmesine bağlı olarak adetten 2 gün önce ve adetin ilk 3 günü içinde görülür.

Menstrüel migren, diğer migren durumları gibi uykusuzluk, ani hava değişimleri, doğum kontrol hapları, düzensiz beslenme, yüksek ses, stres, alkol ve parlak ışıktan tetiklenebilir. Adet dönemindeki migren atakları diğer migren tiplerine göre daha şiddetli daha uzun ve tekrarlayıcı olabilir. Bu sebeple tedavisi bir miktar daha zordur. 1000 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, menstrüel migrenin kadınların yüzde 84'ünde sosyal aktivitede azalma, yüzde 58'inde aile içi aktivitede azalma, yüzde 15'inde spor yapamama ve yüzde 45'inde ise iş yapmada kısıtlılığa neden olduğu gözlenmiştir.

"DÜZENLİ UYKU ATAKLARI AZALTIR"

Tedavi için öncelikle hastadan bir günlük tutarak baş ağrısının adetin hangi gününde başladığı, tekrarlayıp tekrarlamadığı ve ne kadar sürdüğü öğrenilmelidir. En az üç adet boyu bu günlük tutulması planlanan tedavi açısından yardımcı olur. Başlangıç tedavisi olarak yaşam biçimi değişiklikleri önerilir. Düzenli yemek ve uyku, egzersiz atakları azaltır.

İlaç tedavisinde, atak tedavisi olarak migren atağının başlangıcından ilk 1 saat içinde alınması gerekmektedir. Kısa süreli önleyici tedavide ise migren ilaçlarının adetin 3 gün öncesinden başlanıp adetin ilk 3 gününde devam edeceği tedaviler uygulanır. Ataklar çok sık tekrarlıyorsa, kalıcı hasar görme riskliyse uzun süreli önleyici tedaviler kullanılabilir.

Ek takviye olarak magnezyum tedavide yaygın ve etkili olarak kullanılmaktadır. Seçilmiş bazı hastalarda düşük dozlu doğum kontrol hapları kullanılsa da auralı migreni olan hastalarda, ileri yaşta ve pıhtılaşmaya yatkın bazı hastalarda inme riski artmıştır. Aurasız migrende östrojen içeren doğum kontrol haplarının faydası gösterilmiştir ancak hekime danışılmadan kullanılmamalıdır. Bazı bulantı hapları migren atak süresini kısaltır. Kafeinin tedavi amaçlı kullanımından kaçınılmalıdır çünkü baş ağrısı tekrarlayabilir. İstisna olarak gebeler kafein içeren bazı takviyeleri migrende kullanabilirler. Ayrıca yağlı balık tüketimi, demir, koenzim Q, B12 takviyelerinin migren ataklarında şiddeti azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.