Ramazan'a özel en kolay adım adım baklava tarifi

Cevizlisi, fıstıklısı, kakaolusu... Ramazan ayında birbirinden farklı baklava tarifleri sofralarda yerini alıyor. Peki, en kolay baklava nasıl yapılır? Ev yapımı baklavanın püf noktası hamurunda mutlaka limon tuzu veya sirke kullanılmasıdır. Eğer çıtır çıtır bir baklava elde etmek istiyorsanız mutlaka 41 katman olmasına özen gösterin. Baklavayı el açması ya da hazır yufkadan yapabilirsiniz. ''Baklava yapımı zahmetli de olsa ben yaparım'' diyenler için adım adım kolay baklava tarifi ve malzemelerini anlattık. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Çıtır çıtır baklava yapımının püf noktalarını ve adım adım baklava tarifini bir araya getirdik. Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi olan baklava artık evlerde yapılıyor. Peki, hem lezzetli hem de çıtır çıtır baklava yapmanın püf noktası nedir? Ev yapımı baklavanın püf noktası hamurunda mutlaka limon tuzu veya sirke kullanılmasıdır. Eğer çıtır çıtır bir baklava elde etmek istiyorsanız mutlaka 41 katman olmasına özen gösterin.

Ev yapımı baklava ile iftar sofrasına lezzet katmak için adım adım baklava tarifini not etmeyi unutmayın. İşte tarif defterinize kolay lezzet...

EV BAKLAVASININ MALZEMELERİ

5 su bardağı un

3 adet yumurta

1 su bardağı süt

1 su bardağı ayçiçek yağı

1 paket kabartma tozu

Yarım çay kaşığı tuz

BAKLAVANIN ARA KATLARI İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

1,5 su bardağı mısır nişastası

250 gram eritilmiş tereyağı

3 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

BAKLAVA ŞERBETİ NASIL YAPILIR?

3,5 su bardağı toz şeker

3,5 su bardağı su

Yarım tatlı kaşığı limon suyu

BAKLAVA NASIL YAPILIR?

Ev yapımı baklava tarifi için önce derin bir kap içerisine unu boşaltın ve diğer malzemelerin iyi karışabilmesi için havuz şeklinde bir çukur oluşturun. Oluşturduğunuz havuza yumurta, süt, ayçiçek yağı, kabartma tozu ve tuzu ekleyin. Malzemelerin tamamını una yedirerek karıştırma başlayan ve kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.

Hazırladığınız hamurun üzerini kapatarak 1 saat kadar oda sıcaklığında dinlenmesini ve kabarmasını bekleyin. Hazır hale gelen hamuru göz kararıyla 20 eşit parçaya bölün ve oklava ile tabak büyüklüğüne gelecek kadar açın.

Aralarına mısır nişastası eklediğiniz bezeleri birer birer oklava yardımı ile büyütün ve incecik hale gelene kadar açın. Yufka katlarının aralarını yağlamak için tereyağını küçük bir tencerede kısık ateşte eritin.

Önceden dibi yağlanmış olan tepsiye açtığınız yufkaları dizmeye başlayın ve 10 adetin aralarında tereyağı olmasına özen gösterin. İnce çekilmiş ceviz içini baklavanın orta katına eşit olarak dağıtın.

Kalan yufkaları da aynı şekilde aralarını tereyağı ile yağlayarak üst üste dizin ve baklavanın ikinci katını oluşturun. Yufkaların kenarlarını bıçak ucu yardımıyla tepsinin alt tarafına doğru ittirin.

Baklavayı dikdörtgen dilimler haline getirin ve kalan eritilmiş tereyağını bir yumurta fırçası yardımıyla baklavanın üzerine sürün.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yufkaların üzerini sık sık kontrol ederek pişirin. Ortalama 50 dakikalık bir pişme süresinin ardından yufkalar tamamen kızarmış olacak.

Baklavanın şerbetini hazırlamak için; toz şekeri, suyla derin bir tencerede karıştırdıktan sonra orta ateşte yaklaşık 25 dakika kadar kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyunu ilave ettikten sonra ocaktan alın.

Fırından çıkarttığınız sıcak baklavanın üzerine bir kepçe yardımıyla sıcak şerbeti azar azar ilave ederek içine çekmesini bekleyin. Şerbetini çeken baklavayı dilediğiniz gibi serpiştirip servis edin.

ŞEF RAFET İNCE'DEN BAKLAVANIN 3 PÜF NOKTASI

1. Birçok insan baklavayı kıymalı böreğin cevizli börek versiyonu gibi yapıyor. Çıtır çıtır baklavadaki en önemli unsur 41 katman olmasıdır.

2. Baklava hamuruna mutlaka limon tuzu veya sirke kullanılmalıdır.

3. Şerbetini de 1 litre suya 1 kilo şeker ve içerisinde yarım limon sıkıp kabuğuyla birlikte yaklaşık 25 dakika kaynatmanız lazım ki çıtır çıtır güzel bir baklava olsun.