Ramazan sonrası diyet sırrı! 7 altın kural hemen zayıflatıyor

Ramazan ayı boyunca tatlılar, yemekler, sahur derken bayramda zirve yapan ikramlıklar birçok kişiyi Ramazan sonrası diyet araştırmasına yönlendirdi. Peki, Ramazan sonrası diyet en kolay nasıl yapılır? Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'nın sorularını yanıtlayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, Ramazandan sonra hızlı zayıflamanın kurallarını açıkladı. İşte diyetin 7 altın kuralı…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Ramazan ayı, bayramı derken alınan kilolara çeki düzen vermenin zamanı geldi. Yeniden forma girmek isteyenler Ramazan sonrası diyetini araştırıyor. Her vücudun kendine uygun bir diyeti vardır fakat bazı kurallar var ki hemen hemen herkeste geçerlidir. Zayıflamak için diyetten önce bu kurallar alışkanlık haline getirilmelidir.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, Ramazan sonrası diyetin 7 altın kuralını açıkladı.

RAMAZAN SONRASI DİYETİN 7 KURALI

1. Öncelikle ramazan ayı boyunca 2 öğüne hatta bazen 1 öğüne alışan metabolizmanızı öğün sayınızı birden arttırarak yormak yerine öğün saatlerinizi düzenleyerek vücudunuzun alıştığı 2 ana öğüne ara öğün ekleyerek devam edebilir veya öğün sayınızı yavaş yavaş arttırabilirsiniz.

2. Ramazan ayında su içme alışkanlığı değişiyor. İftardan sonra zaman kısıtlı olduğu için su tüketimi 1-1,5 litreye kadar düşebiliyor. Ramazan ayı sonrasında tekrar gün içinde su içme alışkanlığını geri kazanabilirsiniz. Bunun için öncelikle uyanır uyanmaz güne 2 bardak su içerek başlamalısınız. Sonrasında da öğün aralarına yayarak veya öğünlerden yarım saat öncesinde 2 bardak su içerek hem su içme alışkanlığınızı kazanabilir hem de metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

3. Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmanızı düzenli tempolu yürüyüşler yaparak hızlandırabilirsiniz. Bu aynı zamanda özellikle yağdan kayıp sağlayarak kilo vermenizi de sağlayacaktır. Gün içinde hareketli olmanız ve adım sayınızın çok olması, kesintisiz ve tempolu yürüyüşün yerine geçmez. Bahsettiğimiz yürüyüş, aralıksız yapılan tempolu yürüyüşlerdir.

4. İftarda ve bayramda tüketilen şerbetli tatlılar, çikolatalar ve beyaz un ile yapılan hamur işleri ile aranıza mesafe koyup tatlı ihtiyacınızı ara öğünde tüketeceğiniz meyve veya kuru meyveler ile karşılayabilirsiniz. Yanına süt/yoğurt/kefir veya kuruyemiş ekleyerek sizi daha uzun süre tok tutmasını sağlayabilirsiniz.

5. Kahvaltı günün en önemli öğünü. Kahve içerek veya geçiştirilen bir öğün yerine yumurta ve peynir gibi protein kaynaklarının olduğu, zeytin, ceviz veya avokado, esmer ekmek ve bol yeşillik içeren, hem tok tutan hem de yeterli ve dengeli bir kahvaltı çok daha sağlıklı olacaktır. Kahvaltı ve öğle yemeğinin atlanması akşam öğününde porsiyon kontrolünü sağlamakta zorlanmanıza ve günlük gereken enerji ihtiyacınızın çoğunu akşam almanıza, bunun sonucunda da kilonuzun artışına neden olabilmektedir.

6. Ana öğünlerinizi planlayın. Eğer 3 öğün besleniyorsanız et/tavuk-hindi/balık/kurubaklagil gibi protein kaynaklarını öğle öğününüzde, sebze ağırlıklı öğününüzü ise akşama planlayın. Son öğününüzü yatmadan 4-5 saat öncesine çekiniz. Eğer kahvaltı-akşam yemeği şeklinde 2 öğün besleniyorsanız akşam yemeğinde protein almanız gerektiği için ve bu besinlerin sindirimi daha uzun sürebileceğinden yemek saati mutlaka 4-5 saat öncesine çekilmelidir.

7. Ramazan ayında sahura kalkmak uyku düzeninizin de bozulmasına neden olmaktadır. Ramazan ayı sonrasında uyku düzeniniz kilo kontrolünde fayda sağlayacaktır. Yapılan çalışmalarda uyku saati ile iştah hormonlarının birbirlerini etkilediği, 5 saatin altında ve 8 saatin üzerinde uyumanın, kişiyi gün içerisinde daha çok karbonhidrat alımına yöneltebileceği belirtilmektedir.