ELİF ÇARMAN
Ramazan pidesi, geleneksel olarak Ramazan aylarında fırınlarda pişirilen özel bir ekmek olarak tüketilir. Mayalı ve yumuşak bir hamurdan yapılan Ramazan pidesi; yuvarlak veya oval şekli, üzerindeki desenleri ve çıtır kabuğuyla bilinir. Ramazan pidesi genellikle susam ve çörek otu ile süslenir ve sıcak sıcak tüketildiğinde lezzeti zirveye çıkar.
Evde yapılan Ramazan pidesi, hem lezzetiyle hem de sağlıklı olmasıyla fırından alınan pidelere mükemmel bir alternatiftir. Yumuşacık iç yapısı, çıtır dış kabuğu ve mis gibi kokusuyla iftar sofralarınızın baş tacı olabilir. Peki, fırından alınmış gibi lezzetli ve tam kıvamında bir Ramazan pidesi nasıl yapılır? İşte tam ölçülü ve püf noktalarıyla ev yapımı Ramazan pidesi tarifi...
Ramazan pidesi yaparken bir çok kişi yumurtayı tarifinden çıkartıyor. Peki yumurta yerine alternatif ne kullanılabilir? Ramazan pidesinin üstünü yumurta kullanmadan da nar gibi kızartmak mümkün. Peki nasıl? Süt, yoğurt, zeytinyağı ya da pekmez kullanarak Ramazan pidesinin dış kısmını kızartır ve lezzetini arttırır.
Yoğurdun asidik yapısı ve sütün nemi hamurun kıvamını ve dış dokusuna etki eder. Böylece yoğurt ve sür karşımı, Ramazan pidesinin üstüne uygulandığında doyurucu bir kızarıklık sağlar. Pide hazırlarken yumurta yerine yoğurt ve sürt karışımı kullanmak pideyi çıtır çıtır yapar ve üzerine kızarıklık verir.
Ramazan pidesi hamurunda zeytinyağı kullanmak hafif bir lezzet ekler. Pide hazırlarken yumurta yerine 1 kaşık zeytinyağı kullanıldığında üzerine nar gibi kızarır. Zeytinyağı pidenin günlerce taze kalmasını sağlar.
Ramazan pidesi yapımında değişik bir tat arayışındaysanız yumurtaya alternatif olarak pekmez de kullanabilirsiniz. Pide yapımında pekmez kullanmak nar gibi kızartır.
Hamur için malzemeler:
4 su bardağı un,
1 su bardağı ılık su,
1 su bardağı ılık süt,
1 yemek kaşığı toz şeker,
1 paket instant maya (10 g) veya yarım paket yaş maya,
1,5 tatlı kaşığı tuz,
Üzeri için:
Süt, pekmez veyahut zeytinyağı,
2 yemek kaşığı yoğurt,
1 yemek kaşığı sıvı yağ,
Susam ve çörek otu,
Hamuru için:
Geniş bir yoğurma kabına ılık süt, ılık su, toz şeker ve mayayı ekleyin. Mayanın aktifleşmesi için 5 dakika bekleyin.
Karışıma unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın. Tuzunu da ekleyerek yumuşak, hafif ele yapışan bir hamur elde edin.
Hamurun üzerini temiz bir mutfak beziyle örtün ve ılık bir ortamda 1 saat mayalanmaya bırakın. Hamur en az 2 katına çıkmalıdır.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Tepsiye hafif un serpiştirerek pidenin yapışmasını önleyin.
Mayalanan hamuru tezgaha alın ve hafifçe yoğurun. Hamuru 2 eşit parçaya bölün ve elinizle yuvarlak veya oval şekilde açın.
Bir kasede yoğurt, zeytinyağı (isteğe bağlı pekmez), ve sıvı yağı karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı fırça yardımıyla pidenin üzerine sürün.
Parmak uçlarınızla veya bir kaşık yardımıyla klasik Ramazan pidesi deseni oluşturun. Pidenin üzerine bolca susam ve çörek otu serpiştirin.
Pişirme:
Fırını 220°C'ye ayarlayın ve önceden ısıtın. Önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kontrollü olarak pişirin.
Pidenin üzeri güzelce kızarınca fırından alın. Fırından çıkan pideyi temiz bir mutfak beziyle örtün ve 10 dakika dinlendirin.
Hamurun iyice yoğrulması, pidenin daha yumuşak olmasını sağlar.
Mayanın tam olarak aktive edilmesi, hamurun kabarması için önemlidir.
Fırın önceden iyice ısıtılmalıdır, böylece pidenin dışı çıtır, içi yumuşak olur.
Pide fırından çıkar çıkmaz üstüne temiz bir bez örtmek, nemini koruyarak yumuşak kalmasını sağlar.