Ramazan Bayramı'na özel 5 adımda su böreği tarifi! Su böreğinin püf noktası hamurun iyi yoğrulması

Her ne kadar virüsten dolayı bayram evlerde geçse de ailesi için özenle hazırlananlar evlerden oklava sesini eksik etmiyor. Su böreği tarifi Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala araştırılıyor. Su böreğinin püf noktası hamurunun iyi yoğrulması, ince yufka açılması ve çevrilerek pişirilmesidir. İşte Ramazan Bayramı'na özel 5 adımda su böreği tarifi ve malzemeleri...

Su böreği tarifi denilince önce herkes biraz korkar. Zira yapmak mutfakta ustalığın son aşamasıdır. Fakat adım adım su böreği tarifini uygularsanız hem lezzetli hem de iyi kızarmış bir börek elde edebilirsiniz. Su böreğinin püf noktası hamurunun iyi yoğrulması, ince yufka açılması ve çevrilerek pişirilmesidir. Basit gibi görünen bu üç püf nokta böreğin lezzetini belirler. 5 adımda su böreği tarifi mutfaktaki bayram telaşınızı azaltacak.

RAMAZANA ÖZEL SU BÖREĞİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Hamuru için:

4 tane yumurta

5 su bardağı un

1 çay bardağı su

200 gram eritilmiş tereyağı

Yarım tatlı kaşığı tuz

Haşlamak için:

1,5 litre sıcak su

Yarım tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Bir dilim limon

İç harcı için:

Beyaz peynir

1 demet maydanoz

5 ADIMDA SU BÖREĞİNİN YAPILIŞI

1. Su böreği tarifi için öncelikle malzemeleri hazırlayın. Unu eleyin ve büyük bir kaba alın. Tuzu ekleyin. Yumurtayı katıp, kenarlardan başlayarak, yumurtayı birbirine yedirerek yoğurun. Hamurun toparlanması için yavaş yavaş suyu ekleyin. Toparlanan hamuru, mutfak tezgâhınızın üzerine alın. Uzun bir süre iyice özleşene kadar en az 40 dakika hamuru yoğurun ve en az 1,5 saat hamurun üzerine bir bez örtün ve bekletin.

2. Hazırladığınız hamuru 10 eşit parçaya ayırın ve üzerini kurumaması için bir bezle kapatın. Hamur açacağınız yeri unlayın. Hamur bezelerini oklava yardımıyla incecik açın. Yufkaların ince olması su böreğinin püf noktasıdır. Her yufkayı bir bez üzerine serin. 10 hamur bezesini de açtıktan sonra kolay haşlamak için yufkaları üst üste koyun ve ortadan ve uzunlamasına keserek hepsini bir anda dörde bölmüş olacaksınız.

3. Açtığınız hamurları haşlamak için; derin bir tencereye sıcak su, tuz ve limon sıkın. Su kaynamış olmalıdır. Kaynayan suya açtığınız hamurları birer birer ilave edin. Sürekli kontrol edip bir kevgir yardımıyla parçalanmaması için yavaşça çevirerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız hamurları tel bir süzgecin üzerine alın ve sularının süzülmesini sağlayın.

4. Böreğin iç harcı için; maydanozu incecik kıyın. Beyaz peyniri sertliğine göre rendeleyin ya da bir çatal yardımıyla ezin. Kıyılmış maydanozla birlikte harmanlayın. İsteyenler kıymalı da yapabilir.

5. Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. 1 kuru yufkayı tepsinin en altına serin. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin. Hazırladığınız peynirli iç harçtan üzerine serpiştirin. Ardından haşladığınız 1 yufkayı ekleyin. Ardından yine harcınızdan ilave edin. Bunu son bir yufka kalana kadar yapın ve her haşlanmış yufka üzerine mutlaka erimiş tereyağı sürün.

En son kalan kuru yufkayı da tepsinin üstüne yerleştirin ve tereyağı sürün. Su böreğini, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Böreği ters çevirerek hem altının hem üstünün pişmesini sağlayın. Sıcacık nefis su böreği hazır. Afiyet olsun.

SU BÖREĞİNİN PÜF NOKTALARI

Şeflerden hazırladığımız bilgilere göre su böreğinin püf noktaları şu şekilde:

Kullanılan tereyağın lezzeti önemli

Un mutlaka elenmiş olmalıdır

Yufkalar ince açılmalı ve her kat arasına tereyağı sürülmelidir

Hamur çok iyi yoğrulmalıdır

Su böreği ters çevirerek arkalı önlü pişirilmelidir

SU BÖREĞİ KIYMALI OLUR MU?

İsteğe göre kıymalı da yapabilirsiniz. Peynirli harç yerine kıyma harcı hazırlayıp aynı işlemleri kıymalı harç ile tekrarlayabilirsiniz.