Nursena Sarıtaş
Sahurda ve iftarda mutlaka diş fırçalanmalıdır. Peki oruçluyken dişini fırçalamak isteyenler ne yapmalı. Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Diyanetin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, "Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce veya iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa da macun kullanılmaması uygun olur."
Oruçluyken Macunla Diş Fırçalanır Mı?
Ramazan ayı ile birlikte ağız ve diş sağlığı ile ilgili konular yeniden gündeme geldi. Oruç ibadetini yaparken boğazına su ya da macun kaçmasından kaçınan kişiler bu durum yaşandığı takdirde ne yapmaları gerektiğini araştırmaktadır.
Peki, oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı?
Resmi web sayfasından orucu bozan durumlara karşı bilgilendirme yapan Diyanet İşleri Başkanlığı bu konu hakkında kimsenin aklında bir soru işareti kalmamasını sağladı. Diş fırçalamak orucu bozar mı sorusu için Diyanet İşleri Başkanlığının resmi sayfasında yer alan açıklama aynen aşağıdaki gibidir:
"Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202)."
Oruçluyken Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı?
Oruçluyken hem uzun süren açlığın hem de susuz kalmanın etkisiyle ağız içinde rahatsız edici koku oluşur. Diş fırçalamak orucu bozar mı Diyanet tarafından gündeme getirilen bir konudur. Eğer siz de bu ramazan ayında oruç tutacaksanız ve aklınızda oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı endişesi varsa sizlere doğru kaynaklardan aldığımız bilgileri aktaralım.
Ağız bakımını yaparken diş macunu kullanıyorsanız; macunla diş fırçalamak orucu bozar mı diye düşünebilirsiniz. Sahur vaktinde yemek yemeyi bitirdikten sonra dişlerinizi fırçalarken ezan okunduğu ana denk geldiyseniz; ezan okunurken diş fırçalamak orucu bozar mı sorusunu düşünebilirsiniz.
Diyanet, oruçluyken diş fırçalanıp fırçalanmayacağına ilişkin soruları yanıtladı. Diyanet İşlerinin kendi web sitesinde yer alan resmi açıklaması:
"Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220).
Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur."
Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr
Diyanetin bu açıklamasına göre oruçluyken diş fırçalanmasında bir sakınca yoktur. Macunla diş fırçalamak orucu bozar mı diye merak ediyorsanız fırçalama esnasında macun ya da su boğaza kaçarsa oruç bozulur. Bu nedenle oruçluyken diş fırçalanacak ise dikkatli olunmalıdır.
Diş macununda bazı maddelerin dil, damak ya da diş etinden emilimi olabilir diye endişelenerek de diş macunu orucu bozar mı diye düşünüyor olabilirsiniz. Nasıl ki yeme içme anlamına gelmediği için deri üzerinden sürülen tıbbi kremlerin emilimi orucu bozmuyor ise diş macunundan emilim ihtimali olması da orucu bozmaz.
Diyanet İşlerine en çok sorulan sorulardan bir diğeri de ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek oruca zarar verir mi sorusudur. Diyanet İşlerinin bu soruya cevabı ise:
"Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz."
"Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn bidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır."
Orucun bozulma ihtimali olmaması için dişlerin imsaktan önce fırçalanması tavsiye edilir. Eğer çok gerekli bir durum yoksa oruçluyken diş fırçalanmaması önerilir. Fakat dişler oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması daha uygundur.