Ramazan ayından önce güçlü bağışıklığın formülü bu besinler! Uzmanından tüyolar

Güçlü bağışıklık sistemi sağlığımız için hastalıklara karşı önemli bir kalkan. Ramazan ayı yaklaşırken bağışıklık sistemini güçlü tutacak beslenme tüyoları veren uzmanlar, özellikle uzun süre aç kalan vücutta bağışıklık sisteminin düşmemesi için uyarıda bulundu. ''Hangi besinler bağışıklık sistemini ayakta tutar? Günlük tüketilmesi gereken su miktarı ne kadar?'' gibi soruların cevabı ve daha fazlası haberimizde...

Ramazan ayına girmeden bağışıklığı güçlendirmenin yolu doğru besinlerden geçiyor. Ramazandan önce vücudu kendine getirmek için uzmanından beslenme önerilerini bir araya getirdik.

DHA'da yer alan habere göre, Ramazan ayında; sebze, meyve ve baklagillere ağırlık vererek zinde kalmak mümkün. Ramazan ayı yaklaşıyor. Gün içerisinde aç kalan vücudu uygun besinler tüketerek güçlü tutmak elimizde. Peki saatlerce aç ve susuz kalan vücudu hangi mucizevi besinleri tüketerek güçlü tutarız? Nasıl beslenirsek hastalıklara karşı korunuruz. Sizler için uzmanına sorduk.

HER BESİNDEN TÜKETİLMELİ

Ramazan ayında oruç tutarken koronavirüs ile de mücadele edilmesi gerektiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Havva Kılınç, koronavirüs sürecinde oruç ve beslenme hakkında önemli bilgiler verdi.

Dyt. Havva Kılınç, "Öğün içerikleri, her türlü besin grubunu (sebze, meyve, tahıl, et, yumurta, kurubaklagil, süt ve ürünleri) yeterli miktarda içermelidir." uyarısında bulundu.

Koronavirüsün bulaş riskini tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmadığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Havva Kılınç, bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemine dikkat çekti.

Güçlü bağışıklık beslenme düzen, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile mümkün diyen Dyt. Havva Kılınç, koronavirüs sürecinde oruç ve beslenme hakkında bilgi verdi.

UZUN SÜRE AÇ KALMAK KABIZLIK YAPABİLİR BOL MEYVE VE SEBZE TÜKETİLMELİ

Ramazan ayında oruç tutarken aynı zamanda koronavirüs ile mücadele edilmesi gerektiğini anlatan Dyt. Havva Kılınç, şunları söyledi:

"Ramazan ayı süresince bağışıklık sistemini güçlü tutup vücudun koronavirüse karşı daha dirençli olabilmesi için beslenmede dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Sahur ve iftardaki menü içeriği, iftardan sahura kadar olan zaman aralığında sıvı ve doğru besin tercihleri yapmak önemlidir. Öğün içerikleri, her türlü besin grubunu (sebze, meyve, tahıl, et, yumurta, kurubaklagil, süt ve ürünleri) yeterli miktarda içermelidir. Günlük olarak gereksinim duyulan protein, enerji, vitamin ve mineral miktarları Ramazan ayı süresince değişmez. Bu nedenle bu dönemde de tüm besin gruplarında yer alan besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir. Böylece koronavirüse karşı bağışıklık sistemi güçlü tutulur. Düşük fiziksel aktivite ile tutulan oruç hem uzun süren açlık hem de susuzluk nedeniyle bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olur. Kabızlık problemi yaşamamak adına, sahur ve iftarda çiğ sebze, meyve tüketilmeli, haftada 2-3 gün iftarda kurubaklagil (mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya) ve zeytinyağlı sebze yemekleri yapılmalıdır."

"MİNİMUM 2 LİTRE SU İÇİLMELİ"

'İftar ve sahur arasında minimum 2 litre su tüketmeye özen gösterilmeli' diyen Dyt. Havva Kılınç, önerilerini şöyle sıraladı:

"Ramazan'da en önemli kurallardan biri sahur yapmak. Öğününüze ekleyeceğiniz en önemli besin aynı zamanda iyi sindirilebilen protein olan yumurta. Uzun süre aç kalmak iştahı ve doyma eşiğini artıracağından, genelde tüketilenden çok fazla miktarda besin, hızla tüketilmektedir. Bu nedenle besinleri acele etmeden iyice çiğneyerek tüketmek, başta vücut ağırlığını kontrol edeceğinden sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterir. İftarı iki öğün gibi değerlendirebilirsiniz. İftar sonrası 15-20 dakika beklemeniz hem midenizin hazmı hem de kontrollü beslenme açısından önemli. Metabolizma yavaşlamasından kaçınmak için iftardan 1-2 saat sonra ara öğün yapılmalı. Güçlü antioksidan içerikleriyle bağışıklıkta önemli role sahip meyveye uygun porsiyonda yer verilmelidir. İftardan sonra yapacağınız 30-45 dakikalık hafif tempolu yürüyüşlere zaman ayırılmalıdır."

"YEMEKLER ÇOK YAĞLI OLMAMALI"

Yemeklerin hazırlanmasında çok yağ kullanılmaması ve yağlı besinler tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Dyt. Kılınç, şu şekilde konuştu:

"Ramazan ayı boyunca geleneksel yiyeceklerin tüketimi arttığı için, kolesterol yönünden zengin olan kırmızı et, tereyağı ve sakatat tüketimi artmakta ve tavuk, balık gibi beyaz et tüketimi ise azalmaktadır. Bu nedenle, öncelikle kalp- damar hastalığı olan kişiler başta olmak üzere bireyler, kolesterol ve doymuş yağ tüketimine dikkat etmeliler. Bunların yerine hazmı kolay, mide- bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen posa içeren sebze, meyve ve tahıllı ekmek tercih edilmeli, yemeklerin hazırlanmasında kızartma yönteminden kaçınılmalıdır. Aşırı tatlı tüketiminden kaçınılmalıdır. Tatlı olarak mümkün olduğunca şerbetli tatlılar yerine meyve ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bu maddelere dikkat ettiğiniz noktada hem kilo kontrolüne destek sağlamış hem de bağışıklık sisteminizin düşmesine engel olmuş olursunuz."