Karbonhidrat açlık seviyesini yükseltiyor! Ramazan ayında bu besinlerden uzak durun!

11 ayın sultanı Ramazan nihayet geldi. Vatandaşlar bu zamanları en güzel şekilde değerlendirmeye gayret ediyor. Uzmanlarda sahurda ve iftarda beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. İşte iftar ve sahur sofralarında dikkat etmemiz gerekenler...

Ramazan ayının gelmesiyle beraber beslenme düzenimizde değişiklikler meydana geldi. Uzmanlarda sahur ve iftar sofralarında dikkat etmemiz gerekenleri sıraladı. Uzun süre açlıkla mücadele eden midemiz için yağlı, aşırı baharatlı ve fazla kızartılmış yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini belirtiliyor. İftar ve sahur menülerine dair dikkat edilmesi gereken hususlar...

CNN Türk'te yer alan habere göre, Ramazan ayında mide ve bağırsak hastalıklarının daha çok görülüyor. Bunun için karbonhidrat yüklü hamur işlerinden uzak durmak gerekiyor.

"KARBONHİDRAT İFTARA YAKIN CİDDİ AÇLIK YAPIYOR"

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Demirci, uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Demirci, "Uzun süren açlık gastrit ve ülser gibi şikayetleri artırabilir.

Hamur işi gibi yoğun karbonhidratlı gıdalardan kaçınmak gerekir. Bunlar kan şekerini aniden yükseltip düşüreceği için orucun iftara yakın döneminde kişide ciddi açlık, hipoglisemi, tansiyon düşüklüğü gibi bulgular yaratabilir." dedi.

Ramazan ayının başlamasına bir gün kaldı. Yaklaşık 15 saat oruç tutacak vatandaşlara uyarılarda bulunan Gastroenteroloji

Uzmanı Doç. Dr. Hakan Demirci, uzun süren açlık sonrasında iftarda çok fazla ve bir anda gıda tüketmemeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

"YAĞLI, AŞIRI BAHARATLI, FAZLA KIZARTILMIŞ YİYECEKLER TÜKETİLMEMELİ"

Özellikle Ramazan ayında mide ile ilgili problemlerin çok sık görüldüğünü dile getiren Doç. Dr. Demirci, "Mide asidinin uzun süre kalması ve içeriye gıda girmemesiyle beraber hastaların midede gastrit ve ülser gibi şikayetleri olabilir.

Bu hastalıkların Ramazan ayında artacağını biliyoruz. İftarda ve sahurda gıdaları hafif hafif alıp zamana yaymakta fayda var. Bir anda yoğun miktarda yağlı, aşırı baharatlı, çok fazla kızartılmış gıdalar tüketmek iftarda problem yaşatacak durumlardan biridir." ifadelerini kullandı.

"YEMEKLERİ YAVAŞ TÜKETMELİ"

"Uzun süren açlık arkasından iftarlarda çok yoğun miktarda ve bir anda çok fazla gıda tüketmemeye özellikle özen göstermek gerekiyor." diyen Doç. Dr. Demirci, sözlerine şöyle devam etti:

"Önce hafif bir çorba ya da iftariyelikler, hurma gibi gıdalarla orucumuzu açtıktan sonra, 10-15 dakika arayla yemeklere geçmekte fayda var. Yemekleri yavaş yavaş, açlığın verdiği heyecanla bir anda yoğun bir şekilde tüketmemek lazım. İftarda ve sahurda gıdaları hafif hafif alıp zamana yaymakta fayda var. Bir anda yoğun miktarda yağlı, aşırı baharatlı çok fazla kızartılmış gıdalar tüketmek iftarda problem yaşatacak durumlardan biridir."

Baharat ve tuzdan hem sahurda hem de iftarda kaçınmak gerektiğini belirten Demirci, "Özellikle hamur işi gibi yoğun karbonhidratlı gıdalardan kaçınmak gerekir. Bunlar kan şekerini aniden yükseltip düşüreceği için orucun iftara yakın döneminde kişide ciddi açlık, hipoglisemi, tansiyon düşüklüğü gibi bulgular yaratabilir." ifadelerini kullandı.