Ramazan ayına özel Bolulu kadınlardan gözleme ve katmer tarifi

Ramazan ayına özel mutfak hazırlıkları başladı. Bolulu kadınların Ramazan'da en sık yaptığı lezzetlerin başında kabaklı gözleme ve katmer geliyor. İşte Ramazan ayına özel iki yöresel tarif...

AA

Ramazan ayına özel tarifleri sizler için derledik. Bolu'da kooperatif çatısı altında bir araya gelen kadınların el birliğiyle taş fırında ve sacda pişirerek hazırladığı yöresel lezzetlerden "katmerli" ve kabaklı gözleme, sahur ve iftar sofralarında yer alacak. İşte Ramazan ayına özel tarifler...

AA'da yer alan habere göre kooperatif binasında buluşan köylü kadınlar, Ramazan sofralarına hazırlık yapıyor.

KABAKLI GÖZLEME TARİFİ

Marifetli kadınlar yoğurdukları mayasız hamuru açarak yufka haline getirdikten sonra arasına önceden ince ince dilimlenmiş ve pişirilmiş kabakları yayarak sacda pişiriyor.

Piştikten sonra üzerine tereyağı ve süt karışımı sürülen kabaklı gözleme, yemeğe hazır hale getiriliyor. Diğer bir yöresel lezzet olan katmerli ise patates, soğan, peynir, ceviz ve ıspanaktan hazırlanan iç harcın mayalı hamura yerleştirilmesiyle Türkiye'nin farklı yerlerinde yapılan katmerden ayrılıyor.

Simit şekli verilen içli hamurlar, daha sonra önceden ısıtılan taş fırında pişiriliyor. Tok tutma özelliğiyle ramazanda tüketimi tercih edilen "katmerli" ve kabaklı gözleme, evlere dağıtılıyor.

"HER RAMAZAN BU HAZIRLIKLARI YAPIYORUZ"

Kooperatif başkanı Emine Özdoğan, her yıl ramazan ayına özel imece usulü hazırlık yaptıklarını söyledi. Yöresel lezzetler katmerli ve kabaklı gözlemenin el birliğiyle hazırlanarak evlere dağıtıldığını aktaran Özdoğan, "Çayın yanına ya da sahur için muhteşem güzellikte lezzetler ortaya çıkıyor. Yöremizde bu ekmekleri herkes çok sever." dedi.