Pygmalion etkisi salgın döneminde arttı, uzmanı uyardı: Korkular ile yanlış kurgular yapmayın

''Kötü şeyler hep beni mi bulur? Neden bu kadar şanssızım?'' diye iç geçirenlerdenseniz bunun sebebi pygmalion etkisi halk arasındaki ismiyle ''Kendini gerçekleştiren kehanet'' olabilir. Pygmalion etkisiyle ilgili Mor Papatya'ya değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr.Sedat Özkan, salgın döneminde bu tür arayışların olduğunu belirterek, ''Sakin olalım, sağduyulu olalım korkular ile yanlış kurgular yapmayalım.'' dedi.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Her şeyin olumsuzunu düşünüp bunu bir de gerçekmiş gibi gösteren algıya sahip insanlarla sık karşılaşırız ya da diğer insanların hakkımızdaki beklenti ve düşüncelerinin performansımızı büyük ölçüde değiştirdiğini fark ederiz. Peki, bunun sebebini hiç düşündünüz mü? Pygmalion etkisi ya da halk arasındaki ismi ile "Kendi kendini gerçekleştiren kehanet" kişinin düşüncelerini etkilemekle kalmıyor ruh hâlini de değiştiriyor.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sedat Özkan, salgın döneminde kehanet türü şeylerin yaygınlaştığını söyledi.

"GERÇEK DÜNYA KEHANETLE AÇIKLANAMAZ"

İnsanlarda kehanet gibi bir yetinin olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Sedat Özkan, pygmalion etkisiyle ilgili merak içerisinde olanlara şunları söyledi:

"Evrenin, dünyanın doğal kuralları vardır. Gerçek dünya düşüncelerden ayrı olarak vardır. Gerçek dünya kehanetlerle, hezeyanlarla, kurgularla açıklanamaz, ön görülemez. Geleceği ön görme kehanetlerle olmaz. Nasıl meteoroloji hava durumunu ön görürse bilimde elbette birçok konuda ön görüde bulunur. Kişiler kehanette bulunamaz. Bilim öngörüde ve tahminde bulunur."

"AKIL VE BİLİM YAŞAMI YÖNETSİN"

Sön dönemde dünyada ve ülkemizde pandeminin yarattığı sıkıntıdan dolayı da komple teorileri bilim ve akıl dışı endişelerin ve yorumların yaygınlaştığını söyleyen Özkan, şu şekilde uyardı:

"Salgın dönemlerinde bu tür arayışlar artar. İnsanlar kendilerini tehdit altında hissettiklerinde ya da belirsizlik durumlarında kontrol etmedikleri durumlarla karşılaşınca akıl ve sağ duyu zafiyeti yaşanabiliyor. Ama özellikle böyle bir dönemlerde akıl ve bilim dışı yorumlar durumu daha da karmaşıklaştırır. Onun için safsataları, kehanet söylemlerini bir tarafa bırakalım dünyayı ve gerçekleri bilimsel tahlille anlayabiliriz ve bilimsel yöntemlerle değiştirebiliriz. Bir söz vardır "Şeyh uçmaz müritler uçurur." Sakin olalım, sağduyulu olalım korkular ile yanlış kurgular yapmayalım. Akıl ve bilim yaşamı yönetsin. Salgın dönemlerinde bu tür arayışlar artar."

Pygmalion etkisi nedir?