Pandemide en çok tüketilen iki ürüne dikkat! Biri zehirliyor, diğeri astımı tetikliyor

Pandemi sürecinde D vitamini ve propolis tüketimi arttı. Fakat bu ikili beklemediğiniz anda hastanelik edebilir. Fazla alınan takviyelerin sağlığı tehlikeye attığını belirten uzmanlar, propolisin astımı kötüleştirdiğini, D vitamininin fazlasının ise zehirleyebileceğini söyledi. İşte propolis ve D vitamini ile ilgili bilinmeyenler...

DHA

Propolis ve D vitamininin önemini hepimiz koronavirüs sürecinde öğrendik. Fakat her şeyde olduğu gibi propolis ve D vitamininin fazlası da hastanelik edebilir. Peki, ne yapacağız? Propolis ve D vitaminini nasıl kullanacağız?

DHA'da yer alan habere göre İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Anadolu BİL MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay Kovid-19 döneminde alınan besin takviyeleri için önerilerde bulundu.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN VİTAMİNLER

Alçay, vitaminlerle ilgili şunları söyledi:

“A, C, D ve E vitamini gibi vitaminler ile çinko, bakır, selenyum ve demir gibi minerallerin sağlıklı bağışıklığın sürdürülmesinde önemli rolleri bulunmaktadır. Kovid-19 pandemisinde bu vitamin ve minerallerin etkinliği hem bilimsel alanda ve hem de medyada çok geniş olarak tartışılmaya başlanmıştır.” 

PROPOLİSİN ASTIMI KÖTÜLEŞTİREBİLECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Bu süreçte propolisin halk tarafından yaygın olarak kullanıldığını belirten Alçay, “Bazı uzmanlar propolisteki bazı kimyasalların astımı daha da kötüleştirebileceğini düşünmektedir. Propolis kullanmak, kanama bozukluğu olan kişilerde, ameliyat sırasında ve sonrasında kanama riskini artırabilir. Ameliyattan 2 hafta önce propolis almayı bırakmak gereklidir.” dedi.

“D VİTAMİNİ FAZLASI ZEHİRLENMEYE YOL AÇABİLİR”

“D vitamini de pandemi döneminde sıklıkla kullanılmaktadır” diyen Alçay, “D vitamini fazlası zehirlenmelere ve böbrek hastalıklarına yol açabilir ve bu nedenle ölçüm yapılmadan gereksiz miktarda D vitamini takviyesi kesinlikle alınmamalıdır. Güçlü bir bağışıklık için, sağlıklı ve dengeli beslenme ile yeterli dozda vitamin ve mineral alımı oldukça önemlidir. Ancak fazla miktarda alınan takviyelerin sağlığa zararlı olabileceği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

“C VİTAMİNİ KOVİD-19’DA ETKİLİ Mİ?”

C vitamininin vücudun ihtiyacı kadar alınması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, şu bilgileri verdi: 

“C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmede ve enfeksiyondan korunmada oldukça önemli bir vitamindir. Yeterli C vitamini alımı yetişkin ve yaşlı erkekler için 110 mg/gün, kadınlar için 95 mg/gün olarak belirlenmiştir. Sigara içenlerde bu ihtiyaç artar. 

Enfeksiyon döneminde vücudun C vitamini ihtiyacı en az 10 kat artmaktadır. Kovid-19 hastalığına yakalanmamak için de kişinin günlük C vitamini ihtiyacı kadar vitamin alması yeterli olur. Daha fazla C vitamini almak, vücudun daha fazla C vitamini depoladığı anlamına gelmez. 

Günlük olarak taze sebze meyve tüketen kişilerde C vitamini eksikliği görülme olasılığı düşüktür. Bir adet orta boy portakal tüketimi, günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 75’ini karşılar. Alınan takviyelerin prospektüsünü mutlaka okumalı ve gereğinden fazla tüketilmediğinden emin olunmalıdır.

C vitamini takviyeleri bazı kemoterapi, radyosyon tedavileri ve kolesterol ilaçları ile etkileşime geçerek bazı yan etkilere sebep olabilir. C vitamininin, koronavirüs enfeksiyonu üzerindeki etkilerinin ne olduğu hala araştırılıyor. Kritik durumdaki Kovid-19 hastalarında IV (damar içi) yoldan C vitamini vermenin iyileşmeye katkı sağlayacağına dair çalışmalar mevcut.

Akciğer hasarı oluşmuş yoğun bakım hastalarına vitamin C eklenmesiyle ölüm riskinin yaklaşık yüzde 20 azaldığı gösterildi. Kovid-19’un ağır olarak seyrettiği bireylerde damar içi olarak yüksek dozlarda (10-20 g/ gün) C vitamini desteğinin olumlu etkileri olabileceği ileri sürülüyor.

Yapılan çalışmalarda bahsedilen ve hastalara iyi geldiği belirtilen yüksek doz C vitamini takviyeleri damar yoluyla ve yalnızca hastaneye yatacak kadar kötü durumdaki hastalara verilmiştir. Fakat henüz ağız yolu ile alınan yüksek doz C vitamini takviyelerinin hastalığa yardımcı olup olamayacağını gösteren net bir bulgu yok.

Aksine ağız yoluyla yüksek C vitamini alımı ishal ve mide bulantısı gibi yan etkilere sebep oluyor.”

BESİN TAKVİYELERİ DOKTORA DANIŞILMADAN KULLANILMAMALI

Takviyelerin besinlerden alınan vitaminlerin yerini tutmayacağını belirten Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, “Takviye almak bazı riskler taşır. Pek çok takviye, vücutta güçlü etkilere sahip olabilen aktif maddeler içerir. Özellikle yeni bir ürün alırken kötü tepki olasılığına karşı her zaman uyanık olunmalıdır. Bazı takviyeler kanama riskini artırabilir veya ameliyattan önce alınırsa anesteziye cevabınızı değiştirebilir.” dedi.

Beslenmede doğru bilinen yanlışlar neler?

CHP'nin "Militan" provokasyonu