Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan aspirin uyarısı! Sanıldığının aksine kalp krizini önlemiyor

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu aspirin kullanımına dair uyarılarda bulunuyor. Birçok kişi kan sulandırmak için aspirine yöneliyor. Peki aspirin bilindiği gibi faydalı mı? İşte Osman Müftüoğlu'ndan şaşırtan aspirin açıklaması..

Osman Müftüoğlu her gün aspirin tüketiminin zararlı olduğuna vurgu yapıyor. Yapılan araştırmalara göre doktora danışmadan aspirin tüketmek mide kanamasına yol açıyor. İşte detaylar...

ASPİRİN TEHLİKESİ

KAN incelticiler, özellikle de asetil salisilik asit, yaygın bilinen adıyla aspirini çoğu kişi kalp krizi riskini azaltmak amacıyla kullanıyor. Bir ara kalınbağırsak riskini azaltmak için de kullananlar oldu ama yararı olmadığı anlaşılınca bırakıldı. COVID-19'a yakalananların da çoğu gereksiz yere asetil salisilik asit kullandı. Ne var ki aspirin kullanımının olası riskleri ile ilgili tartışmalar da bitmek bilmiyor. Son olarak ABD'de bir grup uzman, özellikle 60 yaşı geçen kişilerin kalp krizinden korunma amacıyla "her gün düşük doz aspirin kullanmalarının" riskli olabileceğini açıkladı. Bilindiği gibi aspirin özellikle kanı inceltmesi, sulandırması ve neticede de pıhtı oluşumunu engelleyebilme yeteneği sebebiyle özellikle yaşı ilerlemiş kişiler tarafından muhtemel bir kalp krizini önlemek amacıyla yaygın olarak kullanılıyor. Ne var ki yukarıdaki açıklamayı yapan ABD'li uzman grubu, 60 yaş üzeri kişilerde düzenli düşük doz aspirin kullanımının "beyin, mide ve bağırsaklarda iç kanama riskini arttırarak hayatı tehdit edici problemlere yol açabileceğinin" de altını ısrarla çiziyor. Kişisel kanaatime gelince... Aspirinin yol açabileceği iç kanama riski sadece 60 yaş üzeri için değil her yaş için söz konusu olabilecek tehlikeli bir gelişmedir. Bu nedenle "doktora danışılmadan" günlük düzenli aspirin kullanımından kaçınılması gerekmektedir.