Yumurta içerisinde 9 adet aminoasit bulunur. Yumurtanın en sağlıklı hali az haşlanmış olanıdır. Peki yumurtanın faydaları neler?
CANAN KARATAY AÇIKLADI! MEĞER ÇİNLİLER ASIRLARDAN BERİ BU YÖNTEMİ UYGULUYORMUŞ
Yumurta için "süper besin" ifadesini kullanan uzman isim, dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunu belirtti.
"Yumurta bozulmamış, serbest tavuk yumurtası olmalı!" diyen uzman isim yumurtanın beyazında ve sarısındaki maddelerin ana maddeler olduğunu ifade etti.
Günde 10 tane yumurta tüketerek zayıflamanın mümkün olduğunu belirten Karatay bilhassa göbek bölgesindeki yağlar için son dece etkili olduğunu vurguladı.
Çinlilerin asırlardan beri bu yöntemi uyguladığını belirten Karatay hamile veya lohusa olan kadınların da günde 10 yumurta tüketebileceklerini ifade etti.
Uzman isim, kolin isimli maddenin beyindeki bir uyarıcının ana maddesi olduğunu, Çinliler tarafından hamilelerin yemesinin önerildiğini, bebeğin beyni ve sinirlerinin geliştireceğini belirtti.
9 AMİNOASİT BULUNUYOR!
Yumurtanın yalnızca beyazında 9 aminoasit yer aldığını söyleyen ünlü doktor, aminoasitin proteinlerin temel ana maddesi olduğunu ve doğal olarak vücuda girmesi gerektiğini belirtti.
Karatay; A vitamini, D vitamini, E vitamini, K vitamini, mineraller, omega-3, omega-6, doğal kolesterol, yağ ve folik asit yönünden zengin olan yumurtaya ilişkin yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü:
"10 yumurta aynı anda yenmemeli. Gün içerisinde öğünlere bölüşerek tüketilmeli."
Uzman isim sabah 3 adet, dışarı çıkıldığında haşlanmış ve soğuk biçimde, geriye kalan yumurta miktarının da akşam tüketilebileceğinden aktardı.
BUNU YAPIYORSANIZ DİKKAT!
Yumurtanın fazla haşlanmaması gerektiğini kaydeden uzman isim bu durum da trans yağ meydana geldiğini belirtti. Karatay'ın açıklamasına göre bu da proteinin bozulması anlamına geliyor ve sağlık için zararlı olabiliyor.
Karatay'a göre yumurtayı yağla kavurmak da sıcak yağla yakmak da zararlı. Uzman isim, kayısı kıvamında, rafadan ve yumurtanın saf tereyağıyla yenmesi gerektiğini belirtti.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR!
Vücutta bulunan kemiklerin ihtiyacı olan kalsiyum miktarını karşılamak için mutlaka bu kalsiyum zengini olan yumurtayı tüketmemiz gerekir. Bunun dışında içerdiği D vitamini sayesinde güneşten almamız gereken D vitaminini özellikle kış aylarında yumurtadan alabiliriz. Yaşlıların kemik hastalıklarından korunması, gelişim çağında olan çocukların sağlıklı bir vücut yapısına sahip olması için mutlaka yumurta yemesi gerekir. Özellikle hamileler mutlaka yemelidir. Çünkü annenin yedikleriyle beslenen bebeklere bu vitamin ve protein kaynağı olan besin oldukça fayda sağlar. Yumurtanın çocuklara faydaları anlatılarak çocukların yumurtayı sevmeleri ve tüketmeleri sağlanabilir.
KANDAKİ DEMİR MİKTARINI DÜZENLİYOR
Hastanede doktor muayenesinden sonra yapılan kan testi sonucuna göre demir eksikliği tanısı konulursa bunun tedavisi için yumurta tüketilebilir. Yumurtayı bünye kolayca hazmettiği için tüketilmesi kansızlık tedavisi için etkili olur. Böylelikle kansızlık sonucu oluşan halsizlik, yorgunluk, sinirli olma hali ortadan kalkmış olur.
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR
Yumurta vücuda tokluk hissi verdiğinden dolayı sabah kahvaltıda yediğimizde uzun bir süre açlık hissetmez ve bir şey yemek istemeyiz. Özellikle kilolu olan kişilerin tüketmesi gereken yumurtayı diyetisyenler de tahıllı yiyeceklerin yanında diyet listelerinde mutlaka tercih ederler. Çünkü az miktarda kalori içerdiğinden tokluk hissettirip kilo vermeye yardımcı olur.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR
Uzmanların yıllarca yumurta kolesterolü yükseltir şeklinde yaptığı açıklamalar; bu zengin içeriği olan protein, vitamin ve mineralleri içeren besinden insanların uzak kalmalarına neden olmuştur. Oysaki sonrasında bilim adamlarının araştırma yapmasıyla bu söylentilerin doğru olmadığı ortaya çıktı. Bu araştırma sonuçlarına göre yumurta, kötü kolesterol seviyesini düşürürken iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Böylece kalp sağlığı açısından önemli olan doymuş ve trans yağları içeren yumurtanın özellikle sarısının kalp sağlığına iyi geldiği vurgulanmıştır.
BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLER, GÖZ HASTALIKLARINDAN KORUR
Beyinde bulunan bazı hücrelerin ve hafızanın güçlenmesinde oldukça etkilidir. Beyinde bulunan kolin adı verilen maddeyi içerdiğinden belleğin gelişmesinde oldukça önemlidir. Bunlar dışında içerdiği fetesün adındaki madde ise bebekler için çok büyük önem arz eder. Özellikle gebelikte tüketildiğinde anne karnında olan bebeğin beyin gelişimine katkı sağlar. Dolayısıyla hamilelerin mutlaka yumurta tüketmesi gerekir. Protein ve mineral zengini olan yumurta, içerdiği yararlı besinler sayesinde özellikle yaşlılarda meydana gelen katarakt hastalığına yakalanma oranını azaltır. Ayrıca içerisinde bulunan bazı maddeler sayesinde gözleri ultraviyole ışıklardan korur. Özellikle çocukluktan itibaren devamlı tüketildiğinde, ilerleyen yaşlarda oluşması muhtemel olan retina hastalıklarına karşı önceden önlem alınmış olunur.
TIRNAKLARI VE SAÇLARI GÜÇLENDİRİR
Vücudumuzda vitamin ve mineral eksikliği yaşadığımızda ilk olarak saçlarımız ve tırnaklarımız bu durumdan etkilenir. Ancak bu eksikliği gidermek için amino asit ve birçok vitamini içinde bulunduran yumurtayı tüketerek saçlara canlılık, tırnaklara ise kuvvet kazandırırız.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
İçerdiği önemli vitaminler ve zengin mineraller sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Özellikle vücudumuzda önemli yere sahip bir vitamin olan D vitamini açısından zengin olduğundan yumurtayı tüketmek vücudun dirençli hale gelmesini sağlar. Ayrıca hastalıklarla mücadele ederken bağışıklık sistemine destek olur.
MİNERAL BAKIMINDAN ZENGİNDİR
Haşlanmış yumurtanın faydaları vücut açısından oldukça önemlidir. Magnezyum, folik asit, lutein, sistein, çinko, kolin gibi mineraller açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Özellikle haşlanmış halde yenmesi kas gelişimi açısından büyük bir önem arz ettiğinden, sporcular tarafından sıkça tüketilir. Ancak bazı sporcuların çiğ tükettiği de olur. Bu durum kesinlikle önerilmez. Mutlaka pişmiş halde yenmesi gerekir. Fakat pişirirken dikkat edilmesi gereken durum ise çok fazla haşlanmış olmamasıdır. Çünkü sarısı gri ve yeşil renge dönüşerek yumurtayı doğal olmaktan çıkarıp kanserojen bir hale getirir. Dolayısıyla fazla haşlanmış yemek kansere de davetiye çıkarabilir.