Okan Kabuk
Karpuz tüketen birçok kişi kabuklarını çöpe atabiliyor. Ancak karpuz kabuğu, reçel yapılarak da değerlendirilebiliyor. Ayrıca pratik adımlarla hazırlanabilen bu tarif, adeta damaklardan silinmeyecek bir karpuz kabuğu reçeli hazırlanmasında da faydalı olabiliyor.
Karpuz kabuğu reçeli tarifinin yapılışına geçilmeden önce bazı malzemelerin toparlanması gerekiyor. Nitekim karpuz kabuğu reçeli tarifi için gerekli olan malzemeler şu şekilde;
1 tatlı kaşığı karbonat.
Yarım limon suyu.
Yarım limon kabuğu.
350 gr karpuz kabuğu (2 ila 3 dilim).
6 ila 7 adet karanfil.
1 adet çubuk tarçın
4 su bardağı toz şeker.
4 su bardağı su (800 ml).
Su (karpuz kabuklarını bekletebilmek için gerekli).
Karpuz kabuğunun içerisindeki kırmızı kısımlar bıçak ile ayrılır. Ayrıca dışarısındaki yeşil kısımlar da ayrılır.
Kabuklar küp küp doğranarak uygun bir kabın içerisine ilave edilir.
Üzerine karbonat, limon suyu ve üstünü geçecek miktarda su eklenir.
Bu şekilde ortalama 1 saat bekletilir.
Süre dolduktan sonra karpuz kabukları süzgeçten geçirilir ve iyice yıkanır.
Bunun yanı sıra tencereye karanfil, toz şeker, tarçın, limon kabuğu ve su alınarak reçelin şerbeti kaynatılır.
Şerbet kaynadıktan sonra içerisine hazırlanan kabuklar da ilave edilerek ortalama 1 saat pişirilir.
Süre dolduktan sonra hazırlanan karpuz kabuğu reçeli sıcak bir şekilde kavanozlara yerleştirilebilir ya da soğuduktan sonra afiyetle tüketilebilir.