Hilal Çakır
Bunama ve Alzheimer hastalıklarına şifa olan yumurtanın günde bir tane tüketilmesi öneriliyor. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar yumurtayı her gün tüketmeli. Peki bu hayvansal besin ne işe yarar?
Düzenli olarak yumurta tüketmek; daha iyi odaklanmayı sağlayarak dikkat eksikliği problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Hafızayı güçlendiren etkileri bulunur, büyüme ve gelişmeye katkı sağlar. Bağışıklık sistemine ve göz sağlığına iyi gelir.
Yumurta; Alzheimer hastalığı ve bunama ile bağlantılı homosistein isimli aminoasitlerin seviyesini düşürür. Böylece ilerleyen yaşla birlikte gelişen zihinsel gerilemeyi yavaşlatabilir.
Folat ve folik asit B9 vitaminin farklı formlarındandır. Yumurta, folat açısından zengin bir besindir. Demans olan kişilerde folat eksikliği oldukça yaygın görülür. Yapılan çalışmalar, folik asitin ilerleyen yaşla birlikte oluşan zihinsel gerilemeyi azaltabileceğini göstermiştir.
Yumurtanın içerisindeki B12 vitamini; beyindeki kimyasalların sentezlenmesinde etkilidir, beyindeki şeker seviyesini düzenlemeye yardımcı olur.
Yumurta, beyin hücrelerinin gelişiminde etkilidir bu şekilde öğrenme ve hafıza gibi fonksiyonların güçlenmesini sağlar. Yumurtanın içeriğindeki kolin bir B vitamini çeşididir. Beyinde yeni hücre üretiminde rol oynar. İçindeki aminoasitler sayesinde hücre fonksiyonlarıyla bağlantı kurup nörolojik ve zihinsel bozuklukları gidermek amacıyla nörotransmitter isimli kimyasalların dengesini korumaya yardımcı olur.