Hilal Çakır
Rafine un ve rafine şeker kan seviyesini ışık hızında yükseltir. İnsülin direncini olumsuz etkileyen bu maddeler beyin hücrelerinde gerilemeye neden olur. İşte detaylar...
Doğal ürünler yerine tüketilen hazır paket gıdalar tansiyon ve şekere neden olur. Bu nedenle beynin kimyevi yapısında bazı değişikliklere neden olur. Peki hangi maddeleri ağza dahi sürmemek gerekiyor?
1. Monosodyum glutamat (MSG)
Pek çok aromalı gıdaya eklenen MSG, pankreasınızı antagonize ederek daha fazla insülin salgılamasına neden olur. Bu, kendinizi daha aç hissetmenize neden olan bir hormonal katmanlardan biridir. MSG, diyabet ve obezite ile bağlantılıdır. Hatta beyin hücrelerinin aşırı uyarılmasına ve ardından kontrolsüz bir şekilde ateşlenmenize ve potansiyel olarak hücre ölümüne yol açmasına neden olabilen bir eksitotoksin olarak da kabul edilir.
2. Rafine un
Unda "rafine" kelimesi, kepeğin ve özün çıkarıldığı, ürünlerin raflarda daha uzun süre kalmasını sağlayan bir modifikasyon sürecini ifade eder. Ancak doğal olarak oluşan vitaminleri, mineralleri ve diyet lifini de ortadan kaldırır. Rafine un, özellikle beyaz un, kan şekeri seviyenizi hızla yükseltir, insülin seviyenizi yükseltir ve ardından düşmesine neden olur. Bu reaksiyon sizi çok çabuk acıktırır, bu da neden bir simit ya da bir dilim tost yedikten hemen sonra tekrar yemek yeme isteği duyabileceğinizi açıklar.
3. Rafine şeker
Beyaz şeker, vücutta rafine una çok benzer bir şekilde çalışır. Kan şekerinizi çok yükseltir ve kısa bir süre sonra düşmesine neden olarak şeker isteğinizi şiddetlendirir. Bir kez yemeye başladığınızda, durdurmak zor olabilir. Şeker, kısa bir süreliğine kendinizi iyi hissetmenize neden olabilir ve getirdiği dopamin salınımı nedeniyle vücudunuzda bir enerji kıvılcımı oluşturur. Gazlı içecekler, meyve suları ve diğer içeceklerin yanı sıra paketlenmiş yiyeceklerde bulunur ve metabolizmanızı bozar. Çalışmalar, bu katkı maddesinin leptin salınımını yavaşlattığını veya "doyum" hormonu olduğunu bulmuştur.
4. Glüten
Beyaz ekmeğe geri dönelim: Acıktırmasının bir diğer nedeni de glüten içeriğidir. Gluten, genellikle işlenmiş gıdalarda bulunan buğdayda bulunan bir proteindir. Rafine edildiğinde şekere benzer özellikleri nedeniyle belirli insan gruplarında iltihaplı olabilir ve aynı zamanda bağırsakları tahriş eder. İyi bir kural, bir ay boyunca glüten içeren ürünlerden kaçınmaktır. Nasıl hissettiğinizi görün ve isteklerinizi daha iyi kontrol edip etmediğinizi not edin.
Bunların yerine, polifenolleri en iyi arkadaşınız yapın!
Polifenoller, sağlığı geliştirici özellikler içeren bir mikro besin türüdür. Kan dolaşımımızı ve toksinlerimizi temizlemek için önemlidirler. Açlığı ve sağlıksız katkı maddeleriyle doldurulmuş gıdalara karşı istekleri kontrol etmenin anahtarıdırlar.