Poğaça özellikle günlerde sofraların vazgeçilmez haline gelmiştir. İtalyancada "külde pişmiş küçük hamur işi" anlamına gelen focaccia kelimesinden Türkçeye geçmiştir. İlknur Haydaroğlu’nun 2009 yılında yayınlamış olduğu Osmanlı Saray Mutfağından Notlar kitabında Sultan III. Murat döneminden poğaçanın önemli konuklar için hazırlandığı, sofralarda yer aldığını ve bohça olarak adlandırdığını bildirmektedir. Bunun yanı sıra çeşitli, yörelerde çeşitli şekilde poğaçaların hazırlandığını belirtmiştir.
MAYALI POĞAÇA TARİFİ İÇİN MALZEMELER
1 su bardağıılık su 1 su bardağı ılık süt1 su bardağı sıvı yağ 1 paket kuru maya 4 yemek kaşığı toz şeker 2 tepeleme çay kaşığı tuz 7 su bardağı un (aldığı kadar) 1 adet yumurta Üzeri için: 1 adet yumurta sarısı 1 yemek kaşığı susam
MAYALI POĞAÇA TARİFİNİN PÜF NOKTASI
Hazırladığınız poğaçaların büyüklüklerine göre adet sayısı değişiklik gösterebilir.Hamuru mayalandırma sürelerine dikkat edin, ılık olması gereken malzemeler dışında kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.Unu yavaş yavaş ekleyip hamuru yoğurma işlemini sürdürün. Kullandığınız un oranı 1/2 su bardağı kadar artış gösterebilir.
MAYALI POĞAÇA TARİFİNİN PİŞİRME ÖNERİSİ
Bayatlamayan, mayalı poğaçayı peynir, patates gibi arzu ettiğiniz iç harçlarıyla da hazırlayabilirsiniz.
MAYALI POĞAÇA TARİFİ NASIL YAPILIR?