AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Hijyen eksikliğinden kaynaklı ortaya çıkan hastalıkların her geçen gün artması Dünya Sağlık Örgütünü harekete geçirdi. Besin kaynaklı yaşanan sağlık sorunları ölümlere yol açında uzmanlardan açıklamalar geldi. Yapılan bazı ufak hatalar zehirlenmeye yol açar. Bunların en temel nedeni ise pişmiş ve pişmemiş yiyeceklerin bir arada olmasıdır. Bu yüzden pişmiş ve pişmemiş besinlerin saklanma şekline dikkat etmekte fayda var.
Pişmemiş besinlerde aktif olan bazı bakteriler pişmiş yemeklere geçer. Bu da tüketim esnasında insan vücuduna girer. Bağırsak sendromu, zehirleneme, mide yanması ve en önemlisi kandaki iltihabın artmasına yol açar.
Örneğin dolaba koyduğunuz limonu yumurtaların yanına koymayın. Çünkü yumurtaların yüzeyinde bakteriler var.
Ya da yeşillikleri iyice yıkamadan et ürünlerinin yanına koymayın.
Et ürünlerini iyice pişirin. Pişmeyen et ürünleri içlerinde aktif bir şekilde bakteri taşır.
Hızlı hazırlamak için pişmiş ve pişmemiş yemekler aynı kaba konulur. Ancak uzmanlar bunun saatli bomba oluğunu söyler. Çünkü bu saklama kaplarında bakterinin artma oranı oldukça yüksektir.
Çok sık kullanılan ve içinde pişmemiş yiyecekleri barındıran kaplara pişmiş yemek ilave etmeyin.
Pişmiş ve pişmemiş yemeklerde ayrı ayrı kesme tahtaları kullanın.