Pişiğin sebebi enfeksiyon olabilir! Pişik nasıl geçer?

Pişik bebeklere zarar veren cilt hastalıklarının başında geliyor. Anneler özellikle yaz aylarında ''Pişik nasıl geçer?'' sorusunun cevabını araştırıyor. Çünkü pişik, genellikle sıcak havalarda, terlemeye bağlı olarak oluşur. Çok ciddi bir hastalık olmasa da, tedavi edilmezse bebeklerde ağlamalarda ya da uyku sorununa neden olabilir.

Bebeklerin cildini tahriş eden pişiğe neyin iyi geldiği merak ediliyor. Pişik yetişkinlerde de yaz aylarında terlemeye bağlı olarak, ciltte sürtünmenin fazla olduğu bölgelerde görülmektedir. Peki, pişik nasıl geçer? Pişiğin tedavisi var mı?

Sabah'ta yer alan habere göre amonyak dermatiti olarak bilinen pişik tedavi edilmez ise, ciltte açık yaralara neden olabilmektedir. bu nedenle pişik oluşumu fark edildiğinde uygun tedaviye de başlanmalıdır.

BEBEKLERDE PİŞİK NEDEN OLUR?

Pişik oluşumu en çok bebeklerde gözükmektedir. Peki bebeklerde pişik neden olur? Bebeklerde pişik oluşumunun başlıca nedenleri aşağıdaki gibidir;

Bebeklerin altını temizlemekte kullanılan malzemelerin bebeğin cildini tahriş etmesi,

İdrar yolları enfeksiyonu,

Bezin yeterli sıklıkla değiştirilmesi,

Diş çıkarma dönemi,

Egzama,

Antibiyotik tedavileri,

Çinko yetersizliği,

Kalıtsal hastalıklar.

YETİŞKİNLERDE PİŞİK NEDEN OLUR?

Yetişkinlerde de pişik gözükebilmektedir. Bebeklere kıyasla oldukça nadir olmakla birlikte yetişkinlerde pişik sorunu yaşamaktadır. Yetişkinlerde pişiğe birçok şey sebep olmaktadır. Yetişkinlerde pişiğe neden olan başlıca sebepler şu şekildedir:

Bağışıklık sisteminin yeteri kadar güçlü olmaması,

Kasık çevresinin ve cinsel organın yeteri kadar temizlenmemesi,

Yüksek alkol oranlı temizleyici mendillerin kullanımı,

Hareketsizlik,

Aşırı kilo,

İç çamaşırlarının kalitesizliği,

Dar kıyafetlerin giyilmesi,

İç çamaşırının kasık çevresine aşırı sürtünmesi.

PİŞİĞE NE İYİ GELİR?

Pişik ile alakalı en çok sorulan soru "pişik nasıl geçer?" sorusudur. Pişiği önlemek yahut geçirmek için dikkat edilmesi gereken ilk şey pişik bölgesinin hijyeninin sağlanmasıdır. Bölgenin iyice yıkanması ve temiz tutulması önemlidir. Bölgenin yıkanmasında sıcak su kullanımından kaçınılmalıdır. Ilık yahut soğuk su ile bölge yıkanmalıdır. Temiz kıyafetlerin ve iç çamaşırların giyilmesi bu açıdan elzemdir. Özellikle pamuklu kıyafetlerin seçilmesi gerekmektedir.

Bunlara ek olarak ise pişik önleyici kremin düzenli olarak kullanılması, pişiğin geçmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca bölgenin kremle nemli tutulması da pişiğe iyi gelecektir. Pişikli bölgeye pudra uygulanması da pişiğe iyi gelecektir. Zira pudra, pişiğin yanma hissini geçirerek, kişiyi rahatlatmaktadır. Bu uygulamalar ile pişik bir iki günde geçecektir.