Türk mutfağına biraz aşina iseniz, dünyaca ünlü pilav üstü döneri bilirsiniz, dikey bir döner fırında pişirilen karşı konulmaz, sulu devasa kebap. Sofraların vazgeçilmez yemeklerinden bir olan pilav üstü dönerin yapılışı ve malzemeleri MasterChef'te gündeme gelmesi ile birlikte merak konusu oldu. İşte gerçek tadı kadar lezzetli olan pilav üstü dönerinin ev yapımı kolay tarifi, yapılışı ve malzemeleri...
Döner ya da döner kebap, Türk mutfağından tüm dünyaya yayılan nefis bir et yemeğidir. Farklı çeşitleri olan dönerin porsiyon şeklinde sunumu ise pilav üstü döner şeklindedir.
PİLAV ÜSTÜ DÖNER TARİFİ İÇİN MALZEMELER
2 tane patates
2 tane domates
4 tane biber
400 gr. kuzu eti
1 tane soğan
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı yoğurt
Tuz
PİLAV ÜSTÜ DÖNER NASIL YAPILIR?
Susuz yoğurt, salça, rendelenmiş soğan ve tuzu karıştırmak için bir kaba koyalım malzemeleri iyice karıştıralım. Kuzu etinden hazırlanmış bifteği iyice inceltelim. Streç filmin üzerine eti yayalım ve üzerine hazırlanmış soğanlı sos sürelim. Tuzunu, karabiberini koyalım. Daha sonra üzerine tekrar et koyalım ve tekrar sos koyarak kat kat dizelim. Bütün et ve soslar bitince streçle sıkı, sıkı sararak mümkünse birkaç saat dolapta bekletelim. Dolapta sertleştikten sonra incecik doğrayarak yüksek ateşte pişirelim. Dönerinizi sade pirinç pilavı, sotelenmiş domates, biber ve çıtır patates kızartması ile servis edebilirsiniz.
Pilavı için malzemeler:
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı et suyu
Tuz
Sıvı yağ
Pilavın yapılışı:
Önce teflon pilav tavasını ocağa koyalım. Tavanın içine yağını koyalım ve yağ biraz ısınınca 2 su bardağı pirinci koyalım. Pilavın tane tane olması için kavuralım. Tuzunu, bir bardak et suyunu ilave edelim ve üzerine havlu peçete örtelim kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. 15 dakika demlenmesini bekleyelim. Pilavı servis tabağına alıp üzerine yaptığımız et dönerden ince ince kesip koyalım. Pilav üstü döner servise hazır.