Pide ve tatlılara dikkat! En çok yapılan 5 hata vücudu yoruyor

Ramazan'da ''Pideden ve tatlıdan vazgeçemiyorum'' diyorsanız bu haberimiz tam size göre. Çünkü iftarda yapılan hataların başında pide ve tatlı tüketimini abartmak geliyor. İftar ve sahurda beslenme hatalarına dikkat çeken uzmanlar, sahura kalkmanın önemli olduğunu vurguluyor. İşte iftar ve sahurda sağlığı tehdit eden 5 hata...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

İftarda tüketilen birbirinden güzel tatlılar, taze pide ve yemekler hazımsızlık, kabızlık, tansiyon gibi birçok sağlık sorununa yol açıyor. Peki, sahur ve iftarda neler tüketilmeli? İftardan 2 saat sonra küçük bir ara öğün yapmanın faydalı olduğunu belirten uzmanlar, en çok yapılan hataları anlattı. İftar ve sahurda sağlığı tehdit eden 5 hatayı düzeltmek vücudunuzu yenileyecektir.

1. PİDEYİ VE TATLILARI ABARTMAK

Ramazan'da sofraların olmazsa olmazı pide ve şerbetli tatlılar... Kokusuyla bile iştah kabartıyor diye düşünebilirsiniz ancak porsiyona dikkat etmeniz gerekiyor. Elinize sığacak büyüklükte pide dilimi bir dilim ekmek yerine geçiyor. Farkında olmadan abarttığınız pide tüketimi hazımsızlığı artırabilir ve kan şekeri düzeyinizi değiştirebilir. Pidenin çabuk acıktırdığını söyleyen uzmanlar, sahurda pidenin yerine tam buğday ekmekleri öneriyor. Tatlılarda ise güllaç, sütlaç ve dondurma gibi tatlıların kalorileri şerbetli tatlılara göre daha düşük.

2. SU İÇMEYİ UNUTMAK

Ramazan'da diğer bir önemli konu ise vücudun susuz kalması. Ramazan'da yeteri kadar su içmemek kabızlık, gün içerisinde baş ağrısı ve halsizlik gibi sorunlara neden oluyor. Ayrıca koronavirüs için de bol bol su içmek gerekiyor. Bu nedenle iftar ile sahur arasında günlük su ihtiyacınızı mutlaka karşılayın. Su tüketiminiz yetersiz kalıyorsa desteklemek için şekersiz komposto gibi içecekleri de tüketebilirsiniz.

3. İFTARDA YEMEĞİ ABARTMAK

Genelde iftarda "İlk çeşitte doydum" cümlesini sık duyarız. Çünkü bir anda açlığın verdiği hisle çok yiyecek tüketmek ve hızlı yemek isteriz. Bu da hazımsızlık ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Yavaş yemeyi öneren uzmanlar, önden çorba ve 5 dakika sonra hafif yemeklerin ya da sebze yemeklerinin tüketilmesini öneriyor.

4. SAHURDA KALKMAMAK

Ramazan'da birçok kişinin yaptığı hataların başında sahurda kalmamak geliyor. Gün boyu enerji için sahur oldukça önemli. Sahurda vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral mutlaka alınmalı. Sahuru kahvaltı olarak değerlendirmek, yumurta, bol yeşillik ve ceviz gibi kaliteli kaynaklar tüketmek gerekiyor.

5. HAREKETSİZ KALMAK

Pandeminin en büyük sorunlarından biri de hareketsizlik. İftardan sonra evde yapabileceğiniz küçük egzersizlerle Ramazan'ı sağlıklı geçirebilirsiniz.