Pide çeşitleri arasında kıymalı, kuşbaşılı ve kır pideleri Türkiye'de sofraların vazgeçilmez yemekler arasında yer alır. Trabzon, Kastamonu, Adana gibi memleketlerde kendilerine özgü tarifler mevcuttur. MasterChef'te gündeme gelen kıymalı kapalı pide nasıl yapılır, pratik noktası ile ilgili merak edilen tüm detayları bu haberimizde derledik.
Türkiye'nin birçok yerinde kendine has yöntemleriyle yapılan pide, en sevilen yemekler arasındadır. Bursa'nın tahinli pidesi ve cantik pidesi, Bafra'nın kapalı pidesi, Trabzon yağlısı pidesi, Kayseri cıvıklı pidesi, Konya bıçak arası, Kastamonu kır pidesi en bilinenleridir. Pide hamurunun hazırlanmasından kıymalı pidenin yapılışına kadar tüm püf noktalarını da tek tek anlatıyoruz.
Pide, ülkemizin en sevilen yemeklerinden biridir. Bafra pidesi ya da kapalı pide, Trabzon yağlısı pide başta olmak üzere birçok yöresel pide çeşitleri mevcuttur. Çok severek yediğimiz pide, yöresine göre değişiklik gösterir. Gerekli malzemeleri ve püf noktaları ile bu çeşitli pideleri evinizde kolayca yapabilirsiniz.
KIYMALI KAPALI PİDE – BAFRA PİDESİ TARİFİ
Kıymalı kapalı pide tarifi, hem sunum açısından hem de lezzet açısında evde yapılabilecek en güzel hamur işi tarifleri arasında yer alıyor. Kapalı Kıymalı Pide, diğer adıyla Bafra pidesi içi sulu, dışı çıtır çıtır hamuruyla tarifsiz bir lezzettir. Bu pideyi evde denemek istiyorsanız tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
TRABZON YAĞLISI PİDE TARİFİ
Doğası, yemyeşil örtüsü ve misafirperver insanları ile Trabzon, ülkemizin nadide şehirlerinden birisidir. Trabzon, aynı zamanda meşhur yemekleri ile de çokça anılmaktadır. Bunlardan birisi olan Trabzon yağlısı ne kadar pide olarak geçse de hamuru ve yapılışı pideden farklıdır. Bu pidenin tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
TAHİNLİ PİDE TARİFİ
Tahinli pide denilince ilk akla Bursa gelir. İskender, köfteli pidesi gibi Bursa'nın meşhur yemeklerinden birisi de tahinli pidedir. Diğer pidelerden en büyük farkı ise tatlı bir pide olmasıdır. Bu nefis pide evde yapmak isterseniz tahin pide tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
CANTİK PİDE TARİFİ
Ülkemizde yapılan pide çeşitlerinden biri de cantik pidedir. Kendine has bir yapılışı şekli, tarifi olan cantik pide, Bursa yöresine aittir. Buradan ulaşabileceğiniz tarif ile evinizde kolayca yapabilirsiniz.
KAYSERİ CIVIKLI PİDE TARİFİ
Cıvıklı, Kayseri'nin Develi ilçesine mahsus bir pidedir. Hamurun üzerine serilen ve etin satır ile kıyma haline getirilerek ve koyun yağından özel olarak yapılan malzemesinin fırında (özellikle taş fırında) pişirilmesiyle yapılır. Bu meşhur tadı evinizde yapmak isterseniz tarifi burada.
KONYA BIÇAK ARASI TARİFİ
Konya'nın güzel lezzetlerinden biri olan bıçak arası pide dana eti ile yapılır. Küçük küçük doğranması ve ince hamuru ile lezzet harikası olan bıçak arası pide. Bu nefis pidenin tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
KASTAMONU KIR PİDESİ TARİFİ
Kır pidesi veya Kastamonu pidesi, genellikle börekçi ve kendine has kır pidesi dükkanlarında satılan bir pide türüdür. Kapalı bir pide olan kır pidesinin kıymalı, peynirli, ıspanaklı veya patatesli çeşitleri yapılıyor. Yöresel bu nefis pideyi yapmak isterseniz tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
PİDE YAPILIŞINDA PRATİK NOKTA NEDİR?
Kıymalı pide tarifinin bel kemiğini oluşturan kıymalı harç hazırlanır. Pide üzerine serilecek iç harç ham olarak hazırlanacaktır. Bu altın nokta, bir anlamda lezzet noktaları. Kıyma çok yağsız olmayacak ama az da olsa dana/kuzu karışımı olacak. Soyulduktan sonra çok küçük parçalara ayrılacak sebzeler. Mutfak robotu devreye girmeyecek, maydanoz koyulaşmayacak. Tüm malzemeler bir araya gelince zırhla doğranacak, gerekirse salça ve baharatlarla tatlandırılıp bir köşede dinlendirilecek. Fırından çıkıp ekmek hamuru almak yerine pide hamuru da evde hazırlanacak, mayalanacak ve uzun süre ağzı açık kalacak