Petek üzerinde portakal kurutmanın tam zamanı! Küf olmaması için püf noktası…

Portakal kurutmanın tam zamanı. Tatlılardan, kurabiyelere ve yılbaşı süslerine kadar birçok şeyde aksesuar ve lezzet olarak kullanılan portakal kabuklarını petek üzerinde kurutmaya ne dersiniz? Küflenmesinden şikâyet ediyorsanız mutlaka haberimizde göz atın. İşte petekte portakal kurutmanın püf noktaları…

Petekte portakal kurutmanın püf noktaları merak ediliyor. Çünkü portakal kurutmaya çalışanlar genelde küflenmesinden yakınıyor. Oysa bazı püf noktalar portakalları koruyor.

"Portakal nasıl kurutulur?" sorusunun cevabını araştırdık.

PETEKTE PORTAKAL NASIL KURUTULUR?

Portakalları iyice yıkayın. Yaklaşık 15 dakika boyunca yarısı su olmak üzere sirkeli suda bekletin. Sudan çıkınca kurulayın.

Portakalları dilimleyin. Dilimleri tepsilere dizin. Üst üste olmamasına özen gösterin. Peteğin üzerine kağıt rulo serin ve portakalları dizin.

125 derede veya daha düşük sıcaklıkta kurutmaya özen gösterin.

Portakallar genellikle kurutma aşamasında şekerlerin ısıdan dolayı kahverengileşmesi nedeniyle kahverengileşir. Sıcaklığın düşürülmesi bunu önlemeye yardımcı olabilir, ancak kurutma işlemine biraz daha zaman eklemeniz gerekir. Kolayca ikiye ayırabildiğiniz zaman tamamen kurudur.

PORTAKAL KURUTMANIN PÜF NOKTALARI

Dilimlerinizi, tepsilerinize yapışmalarını önlemek için üç ila dört saatlik sürenin sonunda ve her beş saatte bir çevirin. Kontrol etmek ve çevirmek küfün de önüne geçer.

Portakallarda bulunan C vitamininin tamamının kalmasını istiyorsanız, 115°F/46°C'de veya daha düşük sıcaklıkta kurutmanız gerekir. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa A Vitamini ve vitaminler açısından o kadar fazla besin kaybedersiniz. Bu kuruma süresini uzatır.

Portakal kabuğunu (beyaz öz hariç) çıkarmak için en sevdiğiniz narenciye kabuğu rendesini kullanın, iki kağıt havlu arasına koyun ve hava almasına izin verin bir gün kadar kurutun.

Ayrıca bunları bir kahve filtresine veya kurutma tepsinizdeki kurutucu tepsilerine yerleştirip 95°F/35°C'de kuruyana kadar kurutabilirsiniz.

Hava geçirmez bir kapta saklayın ve dışarıdaysanız taze lezzet yerine, bir kahve değirmeni içinde öğüterek veya ince şeritler halinde doğrayarak kullanın.

PORTAKAL KABUĞU NASIL SAKLANIR?

Hava geçirmez bir kapta 8-10 aya kadar saklayabilirsiniz. Doğrudan güneş ışığından uzak, karanlık, serin ve kuru bir yerde saklayabilirseniz.

KURUTULMUŞ PORTAKAL NERELERDE KULLANILIR?

Kurutulmuş portakalı kullanmak aslında tamamen kişinin yaratıcılığına bağlı bir durum. Pastalarda, tatlılarda, keklerde, kurabiyelerde, kahvede ve bitki çaylarında kullanabilirsiniz.

Kurutulmuş portakalı hediye paketlerinde ve yılbaşı süslemelerinde de kullanabilirsiniz.

Tereryumlarda veya aranjmanlarda da kullanabilirsiniz.

Yazın toplayanlar yaşadı, gribin ilacı! Kilosu bin 500 TL!