Pekmezden daha etkili kan yapıcı! Kahvaltıda demiri zirve yaptırıyor

Kahvaltıda kan yapıcı besin denilince akla ilk gelen genelde pekmez oluyor. Ancak pekmezin yanı sıra demir emilimini artıran farklı kahvaltılıklar da bulunuyor. Kahvaltıda C vitamini, kahvaltıda alındığında demir emilimini artırır, bağışıklığı güçlendirir. D vitamini, kemik sağlığı ve bağışıklık için sabahları alındığında daha etkili olabilir. İşte pekmez kadar etkili kan yapıcı kahvaltılıklar…

KADİR TEKİN

Pekmez, özellikle üzüm pekmezi, demir içeriği yüksek bir besindir ve kan yapıcı etkisiyle bilinir. Ancak bazı besinler, özellikle doğru kombinasyonlarla tüketildiğinde, pekmezden daha etkili veya en az onun kadar etkili olabilir.

Türkiye'deki birçok insan kansızlık sorunu yaşıyor. Özellikle kadınlarda sık görülen anemi sorunu için kahvaltıda kan yapıcı besinler öneriliyor. Peki, kan yapan besinler hangileri?

PEKMEZDEN DAHA ETKİLİ OLABİLECEK BAZI KAHVALTILIKLAR

Kahvaltıda C ve D vitamini almak, hem genel sağlık hem de özellikle bağışıklık ve demir emilimi açısından oldukça önemlidir. İşte kahvaltıda bu iki vitamini bir arada sunan çeşitler kansızlık açısından çok önemli.

1. YUMURTA + C VİTAMİNİ KAYNAĞI (PORTAKAL, BİBER, DOMATES)

Yumurta, iyi bir demir kaynağıdır. C vitamini ise demirin emilimini artırır.

Nasıl tüketilir?

Haşlanmış ya da omlet şeklinde yumurta yanında bir bardak taze portakal suyu veya domates/biber salatası ile.

2. TAHILLI EKMEK ÜZERİNE KARACİĞER EZMESİ

Karaciğer, biyoyararlanımı en yüksek olan hem demir içerir.

Nasıl tüketilir?

Tam buğday ekmeği üzerine ev yapımı karaciğer ezmesi sürerek.

3. KURU KAYISI + CEVİZ + C VİTAMİNİ

Kuru kayısı demir açısından zengindir; cevizle birleştiğinde enerji ve protein dengesi sağlanır. C vitaminiyle birlikte tüketildiğinde demir emilimi artar.

Nasıl tüketilir?

Kahvaltı tabağına 5-6 kuru kayısı, 2-3 ceviz ve yanında portakal, kivi veya çilek eklenerek.

4. PEKMEZ + TAHİN + C VİTAMİNİ

Pekmez ve tahin ikilisi zaten enerji ve mineral deposudur. Yanına eklenen C vitamini kaynağı emilimi artırır.

Nasıl tüketilir?

Pekmez-tahin karışımı yanında bir avuç çilek veya bir bardak taze sıkılmış portakal suyu ile.

5. ISPANAKLI OMLET + LİMONLU ZEYTİNYAĞLI SALATA

Ispanak demir içerir, yumurta ile birleştiğinde biyo-yararlılığı artar. Limonlu salata ise C vitamini sağlar.

Nasıl tüketilir?

Ispanaklı omletin yanına limonlu roka-maydanoz salatası.

ÖNERİLER

Çay ve kahve kahvaltıdan hemen sonra içilmemeli, çünkü demir emilimini azaltır.

C vitamini içeren besinlerle demir zengini gıdaları birlikte tüketmeye özen göster.