ELİF ÇARMAN
Kansızlık özellikle kadınlarda yorgunluk, baş dönmesi, halsizlik ve solgunluk gibi belirtilerle kendini gösteren ciddi bir sağlık sorunudur. Kansızlık genellikle demir eksikliğinden ortaya çıkar. Kansızlık için ise genellikle pekmez tüketilmesi önerilir. Ancak doğada yetişen öyle bir besin var ki pekmezin 100 katı etkiye sahip. Üstelik yalnızca kan yapıcı etkisiyle değil; içerdiği folik asit, vitamin ve antioksidanlarla da demir eksikliğini tarihe gömüyor.
Ispanak içerdiği demir, folik asit, C vitamini ve B vitaminleri sayesinde kan yapıcı özelliğe sahip bir sebzelerden biridir. Kansızlıkla mücadelede pekmezden 100 kat etkili olan ıspanak, 100 gramında yaklaşık 2.7 mg demir içerir. Peki ıspanak kansızlığa iyi gelir mi? İşte detaylar...
C vitamini ile birlikte tüketin: Ispanaktaki demirin emilimini artırmak için yanında portakal, limon, domates, biber gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir.
Süt ürünlerinden uzak tutun: Yoğurt veya süt, kalsiyum içerdiği için demir emilimini azaltabilir. Ispanağı bu ürünlerle birlikte tüketmemek faydalı olabilir.
Ispanağı fazla pişirmeyin: Aşırı pişirme, vitamin kaybına neden olabilir. Hafif buharda pişirmek daha idealdir.