HATİCE GÖVENÇ
Demir, folik asit, B12 ve C vitamini açısından çok zengin besinler kan yapımını pekmezden daha güçlü şekilde destekler.
C vitamini içeren meyveler (portakal, mandalina, kivi, çilek): Demirin vücutta emilimini artırır. Yani "pekmezden 10 kat fazla" ifadesi bilimsel bir ölçüm değil; ama özellikle ciğer, dalak, kırmızı et ve deniz ürünleri demir ve kan yapımı açısından çok daha güçlüdür.
DEMİR AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER
Kırmızı et (özellikle dana ciğeri, kuzu ciğeri): Pekmezden çok daha yüksek biyoyararlanımlı demir içerir.
Dalak (özellikle koyun dalak): En yüksek demir kaynaklarından biridir.
Beyaz et (ördek, hindi), balık ve deniz ürünleri (istiridye, midye): Demir açısından güçlüdür.
Bitkisel Kaynaklar
Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, kara lahana): İçeriğinde demir ve folat bulunur.
Baklagiller (mercimek, nohut, kuru fasulye): Hem demir hem de folik asit sağlar.
Kuru meyveler (kuru üzüm, kuru kayısı, hurma): Pekmeze yakın ama yanında C vitamini alınca daha etkili olur.
B12 ve Folat Kaynakları
Yumurta, süt ürünleri, balık: B12 açısından önemlidir.
Yeşil mercimek, brokoli, avokado: Folik asit bakımından zengindir.