Pekmez yaz aylarında yapılıyor. Birçok hastalığa iyi gelen ve içerisinde binbir çeşit vitamin bulunan pekmez tarifi yenildiği kadar kolay değil. Pekmez yapımı için birçok aşama var. Pekmezin püf noktası ise içerisine eklenen toprak. İşte pekmez tarifi...
PEKMEZ TARİFİNİN PÜF NOKTASI
Toprak pekmezin mayasıdır. Üzümün posasını daha iyi ayırabilmesi ve net üzüm suyu alabilmek için bu toprak gerekli.
Suyunu çıkardıktan sonra ayrı bir kazana doldurup bir müddet ısıtılıyor. Daha bekletilen üzüm suyu kaynatma kazanına alıp kaynatılıyor.
Bir saat civarında kaynattıktan sonra çekiliyor. Pekmez soğuduktan sonra kaplara alınarak bekletiliyor. Pekmez bekledikçe orada daha da katılaşma evresine giriyor. Katılaştıktan sonra sofraya hazır hale geliyor.
PEKMEZ TARİFİ
Pekmez genelde dut veya üzümden yapılıyor. Biz sizlere üzüm pekmezi tarifi hazırladık. Toplanan üzümler torbada eziliyor ve suyu çıkarıldıktan sonra toprakla mayalanıyor. Ardından kazana koyuluyor ve kazanda 1-2 saat kaynıyor.
Onu indirdikten ve soğuduktan sonra toprağı süzülüyor. Daha sonra tekrar kaynatılıyor. Yani 4 aşamadan geçiyor. Daha sonra soğumaya bırakılan pekmez, kaplara doldurularak 3 günlük bekleme süresine bırakılıyor. Katı bir kıvama geldikten sonra pekmez, tüketime hazır hale geliyor.