Patlıcanla yapılan 5 yaz yemeği! Kabızlığı önler, hafızayı güçlendirir

Mutfakta en bereketli sebzelerden biri olan patlıcan hem yazın hem kışın tüketilen bir sebze. Peki, yazın hangi patlıcanlı yemekler yapılır? Lezzetiyle damaklarda iz bırakan patlıcan aynı zamanda iyi bir bağırsak çalıştırıcı ve hafıza güçlendirici bir sebzedir. İşte patlıcanla yapılan 5 yaz yemeği…

HATİCE GÖVENÇ

"Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler patlıcanlı yemekleri araştırıyor. Yazın da patlıcandan vazgeçmeyenler hafif ve doyurucu yemekleri araştırıyor. Peki, patlıcanla yazın hangi yemekler yapılır?

Bu defa patlıcanlı yemeklerden patlıcanın faydalarına kadar her detayı kaleme aldık. Hafızayı güçlendiren bu lezzetli sebze aynı zamanda kabızlık sorununa da iyi geliyor. Yani patlıcanlı yemek yapmak için sebep çok. İşte hem lezzete hem sağlığa faydalı olan bilgiler...

PATLICANLI YEMEKLER

1. Şakşuka

Kızartılmış patlıcan, biber ve domates sosuyla yapılan nefis bir meze. Soğuk servis edilir, yaz sofralarının vazgeçilmezidir.

5. Patlıcanlı Yaz Türlüsü

Patlıcan, kabak, biber, domates gibi yaz sebzeleriyle yapılan hafif bir zeytinyağlı. Ilık ya da soğuk servis edilir. Besleyici ve pratik.

PATLICANIN FAYDALARI

Patlıcan, sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından sunduğu faydalarla da sofraların değerli sebzelerindendir. İşte patlıcanın başlıca faydaları...

1. Lif Zenginidir – Sindirimi Destekler

Patlıcan, özellikle kabuğuyla tüketildiğinde yüksek oranda lif içerir. Bu sayede:

Bağırsak hareketlerini düzenler

Kabızlığı önler

Uzun süre tokluk hissi sağlar

2. Antioksidan Kaynağıdır-Hücreleri Korur

Patlıcanın mor rengi, antosiyanin adı verilen güçlü antioksidanlardan gelir.

Bu maddeler:

Serbest radikalleri nötralize eder

Hücre hasarını azaltır

Yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olur

3. Kalp Sağlığını Destekler

Düzenli patlıcan tüketimi:

Kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olur

Kan basıncını düzenler

Kalp-damar sağlığına olumlu katkı sağlar

4. Beyin Fonksiyonlarına Katkı Sağlar

İçeriğindeki nasunin ve diğer antioksidanlar, beyin hücrelerini oksidatif stresten koruyarak:

Hafızayı güçlendirebilir

Zihinsel fonksiyonları destekleyebilir

5. Düşük Kalorili – Diyet Dostu

Patlıcan, yağsız ve düşük kalorili bir sebzedir.

Bu yönüyle:

Diyet yapanlar için idealdir

Sağlıklı kilo kontrolünü destekler

PATLICANIN YAĞI İÇİN ÇÖZÜM

Not: Kızartıldığında fazla yağ çekebilir. Fırınlama veya közleme yöntemleriyle tüketmek daha sağlıklıdır.

Pişmiş domatesle nefis kahvaltılık tarif