HATİCE GÖVENÇ
"Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler patlıcanlı yemekleri araştırıyor. Yazın da patlıcandan vazgeçmeyenler hafif ve doyurucu yemekleri araştırıyor. Peki, patlıcanla yazın hangi yemekler yapılır?
Bu defa patlıcanlı yemeklerden patlıcanın faydalarına kadar her detayı kaleme aldık. Hafızayı güçlendiren bu lezzetli sebze aynı zamanda kabızlık sorununa da iyi geliyor. Yani patlıcanlı yemek yapmak için sebep çok. İşte hem lezzete hem sağlığa faydalı olan bilgiler...
PATLICANLI YEMEKLER
1. Şakşuka
Kızartılmış patlıcan, biber ve domates sosuyla yapılan nefis bir meze. Soğuk servis edilir, yaz sofralarının vazgeçilmezidir.
5. Patlıcanlı Yaz Türlüsü
Patlıcan, kabak, biber, domates gibi yaz sebzeleriyle yapılan hafif bir zeytinyağlı. Ilık ya da soğuk servis edilir. Besleyici ve pratik.
PATLICANIN FAYDALARI
Patlıcan, sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından sunduğu faydalarla da sofraların değerli sebzelerindendir. İşte patlıcanın başlıca faydaları...
1. Lif Zenginidir – Sindirimi Destekler
Patlıcan, özellikle kabuğuyla tüketildiğinde yüksek oranda lif içerir. Bu sayede:
Bağırsak hareketlerini düzenler
Kabızlığı önler
Uzun süre tokluk hissi sağlar
2. Antioksidan Kaynağıdır-Hücreleri Korur
Patlıcanın mor rengi, antosiyanin adı verilen güçlü antioksidanlardan gelir.
Bu maddeler:
Serbest radikalleri nötralize eder
Hücre hasarını azaltır
Yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olur
3. Kalp Sağlığını Destekler
Düzenli patlıcan tüketimi:
Kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olur
Kan basıncını düzenler
Kalp-damar sağlığına olumlu katkı sağlar
4. Beyin Fonksiyonlarına Katkı Sağlar
İçeriğindeki nasunin ve diğer antioksidanlar, beyin hücrelerini oksidatif stresten koruyarak:
Hafızayı güçlendirebilir
Zihinsel fonksiyonları destekleyebilir
5. Düşük Kalorili – Diyet Dostu
Patlıcan, yağsız ve düşük kalorili bir sebzedir.
Bu yönüyle:
Diyet yapanlar için idealdir
Sağlıklı kilo kontrolünü destekler
PATLICANIN YAĞI İÇİN ÇÖZÜM
Not: Kızartıldığında fazla yağ çekebilir. Fırınlama veya közleme yöntemleriyle tüketmek daha sağlıklıdır.