Patateste bu belirtilere dikkat! Filizlenmiş patates yenirse ne olur?

En sevdiğimiz, hatta en lezzetli tüm tariflerde patates var. Bu yüzden bazı patates belirtilerine dikkat etmek gerek. Aksi taktirde besinden dolayı vücudunuz sorun yaşayabilir. ''Filizlenmiş patates yenir mi, sıcakta patates nasıl saklanır?'' gibi soruların cevabını sizler için derledik. İşte bozuk patates belirtileri...

Nur Sena Sarıtaş

Kızartması, közlenmişi, haşlanmışı, püresi... Yemelere doyamadığımız patatesin doğru saklanması oldukça önemli. Kesin olan bir şey varsa o da keyifle yediğimiz patatesin daima taze ve lezzetli kalabilmesidir. Bunun için zehirli patates belirtilerine dikkat etmek gerek. Peki, filizlenmiş patates yenir mi?

Patatesin bozulduğunu anlamak aslında çok zor değil. Bazen görmezden geldiğimiz belirtiler bağırsakların bozulmasına, mide sorunlarına ya da besin zehirlenmelerine neden olabilir. Bu yüzden en çok tükettiğimiz patatesle ilgili bilinmeyenleri bir araya getirdik.

KIRMIZI ALARM VEREN PATATES BELİRTİLERİ

Bazı patates belirtileri sağlığa uygun olmadığına dair önemli sinyaller verir. Bu sinyaller patatesin bozulduğunu gösterir.

Yumuşak ve macunsu görünüm: Patates fırında piştikten sonra yumuşak olabilir. Ancak çiğ olduğu sürece, patates yalnızca çok sert ve dokunulduğunda sıkıysa gerçekten iyidir.

Patatesin dışındaki belirtiler: Sıkı ve lekesiz olmalıdır. Patatesiniz buruşmuş görünüyorsa veya siyah veya mavi lekelere sahipse, onu atma zamanı gelmiştir.

Görünür küf belirtileri: Küfün hiçbir çözümü yok. Maalesef hemen atın.

Koku: Normalde çiğ patatesler oldukça nötr, dünyevi bir aroma verir. Bu nedenle, güçlü, hoş olmayan veya göz yakıcı bir koku duyarsanız, bunları düşünmeden atın. Bu da muhtemelen içlerinin çürümeye veya küflenmeye başladıklarını kanıtlıyor.

Yeşilimsi Renk: Yeşil renk patatesinizin dış cephesi için hayırlı bir renk değildir. Doğal olarak yeşile dönmesi ışığa maruz kaldığının açık bir göstergesidir.

Filizlenme: Patatesiniz filizlendiyse, bu onun bozulmak üzere olduğunun işaretidir. Ondan kurtulmamız gerekecek.

PATATES NASIL SAKLANIR?

Patateslerinizi uzun süre dayanmanın anahtarı onları serin, kuru ve karanlık bir yerde saklamaktır.

İdeal olarak buna kiler, bir karton kutu veya kahverengi bir kağıt torba olabilir.

Patateslerinizin mümkün olduğu kadar uzun süre gelişmesini istiyorsanız, onları iyi havalandırılan bir alanda saklayın ve özellikle doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına dikkat edin.

Serbest hava sirkülasyonuna izin vermenin en iyi yolu, patateslerinizi açık bir kapta veya kağıt torbada (hava geçiren) saklamaktır. Bunları, yeniden kapatılabilir plastik torba veya kapaklı cam eşyalar gibi kapalı, havalandırması olmayan bir kapta boğmayın.

IŞIK VE ISIYA DİKKAT!

Evet, ısı ve güneş ışığına maruz kalma patatesleri olumsuz yönde etkileyebilir. Bir yandan, yüksek sıcaklıklar yumrulaşmayı güçlü bir şekilde önleyerek yumruların raf ömrünü olumsuz yönde etkiler. Öte yandan, tohumluk patateslerin adaptif değerini önemli ölçüde azaltırlar.

IŞIKTAN VE SICAKTAN NASIL KORUNMALI?

Işığa ve ısıya maruz kalmanın mikroplardaki ünlü toksin olan solanin oluşumuna neden olduğunu ve bunun da yeşil renge neden olduğunu anlamak önemlidir.

Onları korumak için kağıt veya torbalarla örtmek daha iyidir, bu onların küçülmesini veya yeşile dönmesini önleyecektir.

Ancak mümkünse alüminyum ambalajlarda saklamayın çünkü hızla küflenebilirler.

Aşırı nemi veya patateslerin kurumasını nasıl önleyebilirim?

Patateslerin buzdolabında saklanması genellikle tavsiye edilmez. Gerçekte, serin ve karanlık bir yerde, özellikle de bodrum gibi sıcaklığın 10°C'yi aşmayan soğuk ve nemli (%90 civarında) olduğu bir alanda daha uzun süre kalırlar.

HAŞLANMIŞ PATATES NASIL SAKLANIR?

Pişmiş patateslerinizi saklayabilirsiniz. Bunları hava geçirmez bir kapta veya kapalı bir tabakta saklayın. Daha geç değil 3-4 gün içerisinde tüketebilirsiniz.