Kan şekeri dengesi için patatesi böyle pişirin

Patates herkesin hem en çok sevdiği hem de sık tükettiği besinlerden. Fakat patates aynı zamanda kan şekerini de yükselten bir sebze. Patatesin kan şekerini yükseltme durumu pişirme şekline göre değişiyor. İşte dikkat edilmesi gereken durumlar…

Patates kan şekerini doğrudan etkiliyor. Yiyeceklerin glisemik indeksi ne kadar yüksekse kan şekerini o kadar yükseltir. Peki, patatesin hangi pişirme şeklinde glisemik indeks daha düşük?

Patates püresinin haşlanmış patatese göre şekeri daha fazla yükseltir. Çünkü patates püresinin glisemik indeksi haşlanmış patatese göre daha yüksektir. Patates parçalanıp püre haline gelince daha çabuk sindirilir. Dolayısıyla kan şekerini hızlı yükseltir. Bir çalışmaya göre çok miktarda patates yiyen kadınlarda diyabet riski de artıyor. Patatesi nasıl yediğiniz şekeri etkiler. Glisemik indeks kan şekeri üzerindeki etkiyi gösterir.

Patatesin pişirilme şekline göre glisemik indeksi şöyledir;

Fırında patates: 111

Haşlanmış patates: 50

Patates püresi: 85

Patates kızartması: 73

PATATESİN FAYDALARI

Lif açısından zengindir.

Kalorisi düşüktür.

C vitamini , potasyum ve B6 vitaminlerini içerir.