Patates kan şekerini doğrudan etkiliyor. Yiyeceklerin glisemik indeksi ne kadar yüksekse kan şekerini o kadar yükseltir. Peki, patatesin hangi pişirme şeklinde glisemik indeks daha düşük?
Patates püresinin haşlanmış patatese göre şekeri daha fazla yükseltir. Çünkü patates püresinin glisemik indeksi haşlanmış patatese göre daha yüksektir. Patates parçalanıp püre haline gelince daha çabuk sindirilir. Dolayısıyla kan şekerini hızlı yükseltir. Bir çalışmaya göre çok miktarda patates yiyen kadınlarda diyabet riski de artıyor. Patatesi nasıl yediğiniz şekeri etkiler. Glisemik indeks kan şekeri üzerindeki etkiyi gösterir.
Patatesin pişirilme şekline göre glisemik indeksi şöyledir;
Fırında patates: 111
Haşlanmış patates: 50
Patates püresi: 85
Patates kızartması: 73
PATATESİN FAYDALARI
Lif açısından zengindir.
Kalorisi düşüktür.
C vitamini , potasyum ve B6 vitaminlerini içerir.