Patatesi böyle saklayın! Hep taze kalıyor ve çürümüyor

Patates mutfağın temel direği olan bir sebze. Her zaman bulunmasından ötürü bazen çürüyebiliyor ve filizlenmiş bulabiliyoruz. Peki, patates nasıl saklanır, tazeliğini nasıl korur? İşte mutfakta hayat kurtaran öneriler...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Mutfakta her çeşidi yapılan patatesin erken çimlenmemesi ve taze kalması için bazı yiyeceklerle birlikte saklanması önerilmez. Olgunlaşmadan sorumlu olan etilen gazı avokado, domates ve soğan gibi çeşitli yiyeceklerde bulunur. Meyve kategorisinde bu bitki hormonunu salgılayanlar muz, armut, elma gibi meyvelerdir. Kavun ve karpuzda da bulunur. Bu nedenle, bu meyvelerin daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız onları patatesle yan yana koymamalısınız.

PATATESLER NEREDE SAKLANMALI?

Patatesleri korumanın en iyi yolu onları serin bir yerde, doğrudan güneş ışığından uzakta saklamaktır. Mutfak dolabında, kilerde ya da serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Patatesi asla fırının, mikrodalga fırının yanında, lavabonun altında veya buzdolabının üstünde saklamayın.

BUZDOLABINA KOYMAYIN

Patatesi buzdolabı gibi çok soğuk bir ortamda saklamayın. Metabolizmaları etkilenebilir, bu, nişastanın şekere dönüşmesine yol açabilir. Diğer bir deyişle, patateslerinizi buzdolabında saklarsanız, pişirildikten sonra tadı bozulabilir ve görünümü kolayca iştah açıcı olmayan bir kahverengi tona dönüşebilir.

SOYULMUŞ PATATESLER NASIL SAKLANIR?

Bazen yemek yaparken haddinden fazla patates soyduğunuzu fark edebilirsiniz. Böyle olunca patatesleri ne yapacağım diye düşünmeyin. Doğranmış parçaları çabuk bozulmadan saklamanın da bir püf noktası var. Sadece buzdolabında saklayacağınız su dolu bir kaseye batırmanız yeterli. Bu şekilde birkaç gün saklayabilirsiniz. Kızartmadan önce temiz bir mutfak havlusu ile iyice kuruladığınızdan emin olun.

PİŞMİŞ PATATES BUZDOLABINDA NASIL SAKLANIR?

Pişmiş patatesleri buzdolabında saklayabilir ve daha sonra yiyebilirsiniz. Ancak dikkat edin, bozulmalarını önlemek ve midenizi rahatlatmak için dikkate alınması gereken bazı saklama önlemleri vardır.