Pastırma yazı sıcakları ne zaman? Pastırma sıcakları hangi ayda oluyor?

Pastırma yazı, hava sıcaklığının mevsim normalinden yüksek olduğu durumlar için kullanılan bir deyimdir. Bazı yıllar, pastırma sıcakları senede birkaç kez yaşanırken bazı senelerde ise hiç olmadığıda görülmektedir. 2021 yılı içinde bu sıcakların oluşabileceği aylar merak konusu oldu. Peki Pastırma yazı sıcakları ne zaman? Pastırma sıcakları hangi ayda oluyor?

Pastırma yazı havaların birden bire sıcaklığını artırması ile ortaya çıkar. Pastırma sıcakları yılda birkaç defa yaşanırken gündüzleri güneşli, geceleri ise açık ve ayazlı şekilde geçer. Söz konusu internet aramalarında "Pastırma yazı sıcakları ne zaman? Pastırma sıcakları hangi ayda oluyor?" sorularına yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik.

2021 PASTIRMA YAZI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Pastırma yazı, ekim ayının sonu ile kasım ayı ortasında görülebilir. Birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Gündüzler güneşlidir, geceler soğuktur.

PASTIRMA SICAKLARI NASIL OLUŞUR?

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb. havanın puslu olmasına yol açar.

NEDEN PASTIRMA SICAKLARI DENİR?

Pastırma yazı adlandırmasının sebebi, ülkemizde pastırmanın bu dönemde hazırlanmasıdır. Gece ve gündüz arası sıcaklıkların birbirine yakın ve sıcak olması sebebiyle pastırmanın en ideal şekilde kuruması bu dönemde olur. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) gibi adlar alır.