Paşa helvası tarifi! Geçmişi Osmanlı Dönemine dayanan tescilli lezzet

Kütahya'nın tescilli paşa helvası hem tadıyla hem de görünüşüyle damaklarda yer ediniyor. Geçmişi Osmanlı Dönemine dayanan paşa helvası küçük küpler şeklinde ve üzeri susamla kaplıdır. Paşa helvasının püf noktası yapımında bakır kapların kullanılması ve helvanın dişe yapışmayan yapıda olmasıdır. İşte tescilli lezzet paşa helvası tarifi ve malzemeleri...

Un helvası tarifleri denilince akla ilk gelen tariflerden biri de Kütahya'nın paşa helvasıdır. Tescilli lezzet olan paşa helvasının geçmişi Osmanlı Dönemine dayanır. Paşa helvasının, Kütahya'da helvacılar tarafından 1898 yılında dönemin Osmanlı Valisi Fuat Paşa için yapıldığı rivayet edilir. Paşa'ya özel daha önce hiç yapılmamış bir helva yapmak isteyen dönemin helva ustası, ana maddesi tahin ve susam olan özel bir helva üretmiş ve bu helvayı Fuat Paşa'ya sunmuş. Paşa'nın helvayı beğenmesi üzerine helvanın adı "Paşa Helvası" olarak kalmıştır.

Paşa helvasının püf noktası sert ve dişe yapışmamasıdır. Ayrıca helva yapımında kullanılan bakır kaplar da helvanın püf noktalarından biridir. İşte susamlı küçük küpler hâlinde ikram edilen paşa helvası tarifi ve malzemeleri...

PAŞA HELVASI TARİFİ

Türk Patent Kurumu'nda yer alan paşa helvası tarifine göre belirlenen oranlarda şeker, su ve limon tuzu rezistanslı özel bakır kazanlarda karıştırılır ve ısıtılır.

Kaynayan şerbetin sıcaklığı 120°C'ye ulaştığında kaynatma işlemine son verilir.

Uygun kıvama erişen şerbet hamur yoğurma kazanına alınır. Sıcaklığı 50-55°C'ye düştüğünde belirlenen oranlarda tahin ve tahinlik beyaz susam eklenerek karıştırılır. Oluşan yoğun kıvamlı ve bol susam içeren helva hamurunun kıvamı ve yapısı gözle kontrol edilir.

Karıştırma işleminin bitmesiyle birlikte oluşan helva hamuru paslanmaz çelik tepsilere dökülür ve presleme makinesi ile preslenir. Daha sonra tepsilerde

Serin bir ortamda 24 saat soğumaya ve dinlenmeye bırakılır.

Tepsilerde dinlenmiş helva, kesme makinesi ile küp şeklinde kesilerek susama bulanır ve yine helvaların birbirine yapışmaması için aralarına susam dökülerek tepsilere yerleştirilir. Kutulanarak satışa sunulur. Serin ve rutubetsiz ortamda saklanır.