Paranız çöpe gitmesin! Hileli zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Zeytinyağı en sağlıklı yağların başında geliyor. Ancak son zamanlarda piyasada sahte zeytinyağı tehlikesi var. Peki bu yağın organiği nasıl anlaşılır? İşte yanıtı...

Maalesef zeytinyağının da hilesini yaptılar. Başka yağlar katılarak zeytinyağının özünü öldürüyorlar. Peki şifa deposu bu besinin gerçeği nasıl anlaşılır? İşte yanıtı...

ZEYTİNYAĞI HİLESİNİ ANLAMANIN YOLU

İlk grupta, zeytinyağının farklı kaliteleri ile elde edilen tağşişli zeytinyağları yer alıyor. Bu amaçla söz gelimi natürel zeytinyağının içine işlem görmüş rafine zeytinyağı ya da kolon yağı dediğimiz yine ısıl işlem görmüş zeytinyağının ilave edilerek bu karışımın "natürel sızma zeytinyağı" adıyla piyasada satılması hilesidir. Halbuki natürel sızma zeytinyağı; zeytin meyvesinden sadece kırma, yoğurma ve filtreleme gibi mekanik işlemlerle elde edilen ve kesinlikle içine zeytinyağı da olsa başka kalitede bir zeytinyağının karıştırılmaması ve ilave işlem görmemesi gerekir. Yani doğrudan meyveden elde edilen bir meyve suyu gibidir. Bunun dışında her çeşit uygulama taklit ve tağşiş kapsamına giriyor.

Bir başka hile yöntemi ise riviera zeytinyağına zeytinin meyvesi sıkıldıktan sonra arta kalan prina dediğimiz yağlı küspedeki prina yağının karıştırılması ve elde edilen ürünün zeytinyağı adı altında satılması. İkinci grupta, zeytinyağına kendi cinsinden olmayan bitkisel kökenli tohum (ayçiçek, soya, pamuk, mısır, yerfıstığı, hardal, susam, haşhaş, fındık) yağlarının katılmasıyla elde edilen yağ karışımları yer almaktadır. Bunları katıştırıp "zeytinyağı" diye satmak da tüketiciyi aldatmaya yönelik ve yapanın haksız kazanç sağladığı eylemler sınıfına giriyor.

Piyasada satılan zeytinyağları arasında fiyat farkı olarak uçurum var. Tabii ki fiyatlar markadan markaya, kalitesine göre farklılık gösteriyor. Ama zeytinyağı alırken özellikle Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından hile ve tağşişle mücadele için kurulmuş olan "Kalite Kontrol Programı"nı imzalamış markalı zeytinyağı üreticisi firmaların ürünlerini tercih etmekte fayda var.