Papatya çayı Türkiye'de hem güzel kokması hem de tadı nedeniyle sıklıkla tüketiliyor. Ayrıca lezzetinin yanı sıra insan sağlığı açısından birçok fayda da sağlıyor. Toplanan papatyaların kurutulmasıyla çay haline getirilen içecek, oldukça şifalı olarak biliniyor.
Doğada bulunan bitkilerden elde edilen çaylar, çoğu zaman birçok sağlık sorununa şifa oluyor. Söz konusu bitki çaylarından biri de papatya çayı. Bahar aylarında toplanan ve kurutulan papatyalar, yıl boyunca tüketilebiliyor.
Papatya çayı kafein içermediğinden dolayı uykuya engel olmuyor. Ayrıca kas ağrılarından sindirim sistemine kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Oldukça yararlı olan papatya çayı nefis lezzetiyle de severek içiliyor.
Papatya çayında apigenin maddesi bulunuyor. Bu madde kanserle mücadeleye fayda sağlıyor.
Diyabet hastalarına öneriliyor. Kan şekerini düzenliyor.
Troid bezi kanserinin oluşumunu engelliyor.
Doğal antibiyotik olarak tüketiliyor.
Tansiyonu düzenliyor.
İshali önlüyor.
Ateş düşürmede etkili oluyor.
Kemik erimesine iyi geliyor.
Gaz sancıları çekenler tarafından tüketiliyor.
Uykusuzluğa iyi gelerek, kaliteli uyku sağlıyor.
Bakteri ve mikropları ortadan kaldırıyor.
Bulantı ve kusma gibi durumlara karşı fayda sağlıyor.
Depresyon üzerinde olumlu faydaları oluyor. Sakinleşmeye yararlı oluyor.
Kadınların regl dönemlerinde ortaya çıkan yoğun ağrı ve krampları azaltıyor.
Safra kesesi şikayeti olanların tüketmesi tavsiye ediliyor.
Kas gevşetici bir bitki çayı olarak biliniyor.
Cilt ve saç bakımında kullanılıyor.
Diş eti sağlığı için kullanılabiliyor.
Tırnak sağlığına fayda sağlıyor.
Papatya çayı fazla tüketilmediği sürece zararlı bir etkiye yol açmıyor. Fakat fazla tüketildiğinde; mide bulantısı, yorgunluk ve kusma gibi problemlere neden olabiliyor. Bunun yanı sıra alerjen hassasiyeti olan kişilerin papatya çayını kullanmadan önce doktora danışmaları gerekiyor.