Padişahlar kahve yanında bu yüzden su içiyormuş! Parmağını suya batırıp...

Geçmişten beri kahve yanında su mutlaka ikram edilir. Peki, hiç düşündünüz mü kahve yanına neden su ikram edilir? Bu durumun Osmanlı Devleti zamanında farklı açıklamaları olduğu gibi bilimsel açıklaması da var. Bir rivayete göre Osmanlı padişahları kahvedeki zehri yanındaki suyla tespit ediyordu. İşte kahve yanındaki suyun hikayesi...

Kahve yanında su olmazsa olmaz. Özellikle Türk kahvesi yanında su mutlaka ikram edilir. Peki, ama neden? Kahve yanında su içmenin sağlık açısından faydaları olduğu gibi bir hikayesi de var.

ZEHİR BÖYLE ANLAŞILIYOR

Bazı kaynaklara göre padişahlara giden yemekler, saray görevlileri tarafından kontrol ediliyor ve zehirli olup olmadığı anlaşılıyordu. Ancak Türk kahvesi tek kişilik cezvede ve tek seferlik bir fincanda götürüldüğü için görevliler tarafından tadılamıyordu. Bunun için de yanında götürülen su, zehir testi için kullanılıyordu. Padişah, önce kahveye bir parmağını daldırıyor; daha sonra parmağını suya batırıyordu. Kahvenin, suda dağılış biçimi, zehirli olup olmadığını gösteriyordu.

MİSAFİR İÇİN GİZLİ ŞİFRE DEMEK

Başka bir rivayete göre ise Osmanlı Devleti zamanında misafir, kahveden önce suyu içtiğinde karnının aç olduğu anlaşılıyor ve hemen sofra kuruluyordu. Bu, misafirin "açım" demek için kullandığı gizli bir şifreydi.

KAHVE YANINDAKİ SUYUN BİLİMSEL FAYDALARI

Kahveden önce içilen su, ağız içini temizleyerek; kahve tadının daha iyi alınmasını sağlar.

Kahvenin içinde oksalat denilen bir madde bulunuyor ve bu madde böbrek taşı oluşumuna neden olabiliyor. Kahvenin yanında içilen su, oksalatın vücuttan kolayca atılmasını sağlıyor.

Kahve hacminin 2,5 misli olan suyu dışarı atıyor. O zaman 2,5 misli olan suyu içmek gerekiyor. Kahve yanında su içerek fazla idrarla kaybettiğiniz iyon ve mineralleri geri almış olursunuz.

Et ve kemik suyunu birçok kişi yanlış kullanıyor! Böyle yaparsanız kalp tehlikeye düşüyor