Otizmin en büyük belirtisi! Çocuğunuzun oyuncakla oynama şekline dikkat edin

Otizm çocuk yaşlarda görülen bir hastalık. Birçok ebeveyn ilk etapta çocuklarının hastalığını anlamayabiliyor. Peki otizmli bir çocuk nasıl davranır? Belirtileri nelerdir?

Otizmin ilk belirtileri arasında öğrenme geriliği bulunur. Bunun dışında oyuncaklarıyla işlevi dışında oynamak otizmin belirtisi. Peki otizmli çocuklar nasıl davranır? İşte yanıtı...

OTİZMİN EN BÜYÜK BELİRTİLERİ

"Öncelikle konuşma çok önemlidir. Çocuğunuzun 6-9 ayda agulama denilen sesleri çıkarması, 1 yaşında en az bir adet anlamlı kelime kullanması (baba, mama gibi), 2 yaşında ise 2 kelimeden oluşan anlamlı cümle kurması gerekir. (baba git, mama ver gibi) Konuşma geriliği birçok nedenle olabileceği gibi otizm için de uyarıcı bir belirtidir.

Çocuğunuzun adına tepki vermemesi; ortalama 1 yaş civarı çocuklar adlarına tepki verirler ve seslenince bakarlar. Çocuğum sanki beni duymuyor diye düşünen ebeveynler genelde öncelikle kulak muayenesine giderler. Ancak çok azı duymama nedenlidir ve otizm için önemli bir bulgu olabilir.

Çocukların oyuncaklarla olan ilişkisine de dikkat etmek gerekir. Otizmli çocuklar oyuncakları amacına göre kullanmayabilirler. Örneğin; oyuncak arabayı ters çevirip, saatlerce tekerini döndürebilirler ya da pelüş veya oyuncak bebeklerle oyun kuramazlar, çoğu çocuğun yaptığı gibi canlıymış gibi oynamazlar.

"Otizimli bir çocuk rutinlerini çok sever"

Öğrenme geriliği ve güçlüğü çoğu otizmli çocukta görülür. Sosyalleşme azlığı, göz temasının hiç olmaması ya da çok az olması dikkat çekici olabilir. Otizmli bir çocuk rutinlerini çok sever ve her şeyi her zaman aynı biçimde yapmak ister, bu rutinden uzaklaştığı zaman öfke nöbetlerine tutulabilir.

Otizmli çocuklar hareket eden nesneleri ve oyuncakları severler. Otomatik kapılardan dönen tekerlerden gözlerini alamayabilirler. En çok dikkat çeken özelliklerinden biri de tekrarlayıcı hareketler yapmalarıdır. Örneğin ellerini sallamaları tipiktir.