AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Osmanlı döneminden günümüze gelen özel reçeteli güzellik sırrı gül suyu hala birçok insanın tonik tercihi olmaya devam ediyor.
Gül suyu, hem sağlık hem de güzellik açısından çok yönlü faydaları olan doğal bir ürün. Düzenli kullanımda birçok olumlu etki sağlayabilir. İşte detaylı olarak gül suyunun faydaları...
Gül suyu, cildi nemlendirme özelliğiyle kuru ve hassas ciltler için ideal olarak kullanılabilir. Öte yandan yüz spreyi olarak kullanılabilir ve cilde anında ferahlık sağlayabilir. Düzenli olarak kullanıldığında cilt gözeneklerini sıkılaştırır ve fazla yağı dengeler.
Gül suyu, tonik olarak kullanıldığında, cildin pH dengesini düzenler. Hassas ciltlerde ise yatıştırıcı etkisi vardır. Egzama, rosacea (gül hastalığı) gibi cilt rahatsızlıklarında rahatlatıcı olarak kullanılabilir.
Gül suyu, içerdiği doğal antioksidanlar sayesinde cildi serbest radikallerin zararlarından korur. Bu sebeple düzenli gül suyu kullanımı yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olur. Öte yandan gül suyu, ciltteki renk eşitsizliklerini gidermeye yardımcı olabilir.
Saç sağlığında gül suyu kullanıldığında Kaşıntı ve tahrişi azaltır, kepek oluşumunu önleyebilir. Kuru ve yıpranmış saçlar için nemlendirici bir bakım sağlar. Böylece saçlara doğal bir parlaklık kazandırır. Saç köklerini güçlendirerek saç dökülmelerini azaltabilir.
Gül suyunu evde yapmakta oldukça kolay. İşte Osmanlı'nın özel güzellik reçetesi...
Malzemeler:
Yaklaşık 2-3 avuç dolusu kimyasal işlem görmemiş, doğal gül yaprağı ,
Saf su (tercihen içme suyu kullanılması önerilir),
Tencere ve kapak,
Cam şişe veya kavanoz,
Hazırlık:
Gül yapraklarını dikkatlice toplayın.
Güllerin üzerindeki toz veya kirleri temizlemek için yaprakları soğuk suyla nazikçe yıkayın.
Tencerenin ortasına küçük bir kase koyarak çevresine gül yapraklarını yerleştirin.
Yaprakların üzerine yeterince su ekleyin (yaprakları hafifçe kapatacak kadar).
Tencerenin kapağını ters çevirip üzerine birkaç buz küpü koyun (bu, buharın yoğunlaşmasını sağlar).
Tencereyi kısık ateşte 20-30 dakika kadar ısıtın.
Kasede toplanan sıvı, yoğun ve saf gül suyudur.
Rengi açılan yaprakları süzün ve gül suyunu bir cam şişeye aktarın.
Saklama ve kullanım:
Gül suyunu serin ve karanlık bir yerde saklayın. Buzdolabında muhafaza etmek, gül suyunun tazeliğini daha uzun süre korur. Ev yapımı gül suyu, kimyasal katkı maddesi içermediği için genellikle 1-2 hafta içinde tüketilmelidir.
Gül suyunu tonik gibi kullanarak, sabah ve akşam olmak üzere temiz cilde sıkılarak uygulayabilirsiniz. Ardından kendi kendine kurumasını beklemelisiniz.